Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul unei țări europene, în direct la radio: 'Sunt homosexual și nu m-am ascuns niciodată'

Xavier Espot

Șeful guvernului andorran, Xavier Espot, și-a făcut publică homosexualitatea: "Sunt homosexual și nu m-am ascuns niciodată". Declarațiile au avut loc în timpul unui interviu la radioul public din țară, în care liderul andorran a dat asigurări că nu a vorbit niciodată despre orientarea sa sexuală pentru că nu a fost întrebat, dar că "nu ar trebui să fie o problemă", potrivit ziarului Nació Digital.

"Sunt încântat că pot servi tinerii care se află într-o situație dificilă", a adăugat el. Espot a explicat, de asemenea, că nu a fost niciodată discriminat din cauza orientării sale sexuale. Cu toate acestea, el a remarcat că nu poate nega faptul că și alte persoane au trecut prin acest tip de situație din același motiv. "Nu am ajuns încă la o egalitate de gen deplină", a deplâns el, și a apărat, prin urmare, necesitatea de a promova politici publice de combatere a „LGTBIfobiei”.

În acest sens, Espot a asigurat că Andorra "nu este o țară deosebit de conservatoare". El a apărat faptul că, în ultimele legislaturi, au fost adoptate o serie de legi privind egalitatea, inclusiv căsătoria gay și adopția pentru cuplurile de același sex. Țara intenționează, de asemenea, să dezincrimineze avortul, deși acest obiectiv intră în conflict cu Sfântul Scaun.

Căsătoria între persoane de același sex, legală în Andorra din 2022

Legislația andorrană interzice în mod explicit discriminarea la locul de muncă și în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii pe motiv de orientare sexuală. În plus, aderarea Andorrei la Consiliul Europei a însemnat că aceasta a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice, de asemenea, orice fel de discriminare.

Ca urmare, Andorra a aprobat căsătoria homosexuală la 21 iulie 2022, iar aceasta a intrat în vigoare la 17 februarie 2023. Anterior, din 2005 a existat o lege privind uniunea civilă care permitea uniunile între persoane de același sex, numită unió stabil de parella, dar nu includea dreptul la adopție egal cu cel al cuplurilor heterosexuale, accesul la inseminare artificială sau corectarea registrului de stare civilă pentru transsexuali.

În ceea ce privește legalizarea căsătoriei ca atare, primul grup politic care a ridicat această problemă a fost Partidul Verde în 2004. Partidul Social-Democrat din Andorra, condus de Jaume Bartumeu, a anunțat în timpul alegerilor din 2009 că va aborda această problemă dacă va fi reales. În cele din urmă, în 2014, partidul Democrații pentru Andorra, cu o majoritate absolută în Consiliul General, a respins o propunere de lege promovată de unii juriști în 2013 și prezentată de opoziția social-democrată. Aceștia au argumentat că o astfel de schimbare trebuia să fie realizată "progresiv și în etape".

Cu o suprafață de 468 de km pătrați, micuța țară situată între Spania și Franța are puțin sub 80.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.