Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima țară din UE care cedează la presiunile Turciei: E dispusă să închidă instituții locale

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

Ungaria analizează o cerere a Turciei de a închide instituţii locale suspectate de Ankara ca având legături cu ceea ce numeşte grupul terorist din spatele tentativei de lovitură de stat de luna trecută, a precizat vineri ministerul ungar de externe, citat de Reuters.

Ministerul de externe de la Budapesta arată că Turcia a cerut închiderea "unor instituţii şi organizaţii care funcţionează în Ungaria despre care spune că sunt legate şi furnizează sprijin intelectual şi financiar organizaţiei teroriste potenţial asociate cu tentativa de lovitură de stat".

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

"Autorităţile ungare vor lua măsuri împotriva instituţiilor în chestiune numai dacă orice legătură între instituţii şi terorism este dovedită fără echivoc", afirmă declaraţia ministerului ungar de externe, remisă Reuters, şi care nu identifică instituţiile vizate. Oficiali din ambasada Turciei la Budapesta nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Mai mult de 60.000 de persoane din armată, sistemul judiciar, civil şi educaţie au fost reţinuţi, suspendaţi sau plasaţi sub investigaţie după lovitura eşuată de stat din 15 iulie pentru care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl învinovăţeşte pe clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, prin reţeaua sa globală de şcoli şi afaceri.

Citește și: GOL PUȘCĂ Așa a fost fotografiat unul dintre cei mai doriți bărbați ai planetei / FOTO

Epurarea declanşată de Ankara a determinat temerea în rândul aliaţilor occidentali că Erdogan foloseşte evenimentele pentru reprimarea disidenţei. Turcia a emis un mandat de arestare pentru Gulen, care neagă însă orice rol în puciul eşuat.

Mişcarea "Hizmet" a lui Fethullah Gulen numără circa 2.000 de instituţii educaţionale în aproape 160 de ţări, bazate pe o curriculă laică de învăţământ în limba engleză. Ankara suspectează că aceste şcoli şi alte afaceri legate de Gulen contribuie la finanţarea mişcării.

Citește și: Unul dintre cei mai apreciați artiști spune că se tratează de dependență sexuală

Kazahstan a anunţat vineri că va expulza profesorii turci descoperiţi ca având legături cu Gulen. Somalia a închis două şcoli Gulen şi un spital, iar presiuni ale Turciei de închidere a unor instituţii afiliate acestuia au fost semnalate din diverse ţări, precum Germania, Kenya sau Indonezia, informează agerpres.ro.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.