Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima fotografă freelancer din Italia, Marcella Pedone, a încetat din viaţă la vârsta de 103 ani

www.albelli.de
fotografie, aparat foto

Prima fotografă freelancer din Italia, Marcella Pedone, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 103 ani, a anunţat familia ei, transmite ANSA.

Născută la Roma în 1919, Marcella Pedone a împlinit 103 ani la 27 aprilie anul trecut.

Absolventă de limbi străine la Veneţia, Pedone şi-a început cariera în Germania ca reporter. Ea a lucrat ulterior pentru producători de echipamente fotografice şi a susţinut prelegeri despre Italia în universităţi germane cunoscute unde şi-a expus fotografiile despre o Italie necunoscută şi în schimbare rapidă, potrivit Agerpres.

Datorită succesului acestor prelegeri, Marcella Pedone a fost angajată de agenşia foto Bavaria.

Ea a colaborat cu compania de echipamente şi camere de fotografiat Ferrania care a angajat-o să-i promoveze produsele. A făcut timp de mai mulţi an un tur al Italiei într-o rulotă, prin munţi, sate de pescari, mine, fabrici şi şantiere, fotografiile ei documentând transformarea Italiei de la o economie agricolă la una industrială.

După ce eşecul companiei Ferrania, ea a pătruns în domeniul publicaţiilor de educare şi popularizare, clădind o formidabilă bancă de imagini din care putea alege cele mai bune subiecte pentru diverse produse ale unor edituri precum Aristea, Loescher sau De Agostini.

În anul 2017 şi-a donat tezaurul de 170.000 de fotografii realizate în peste 50 de ani de activitate Muzeului de Ştiinţă şi Tehnologie din Milano, alături de camerele pe care le-a folosit de-a lungul carierei.

Această preţioasă colecţie a devenit obiect de studiu pentru numeroşi studenţi.

În 2021, Marcella Pedone a fost subiectul primei emisiuni monografice dedicate lumii reale şi legendare a Dolomiţilor.

"Marcella Pedone a anticipat cu decenii înainte, cu viaţa ei personală şi profesională, principii care s-au consolidat în societatea noastră şi care constituie o viziune fertilă pentru viitor", a declarat directorul general al muzeului, Fiorenzo Galli.

"Libertatea, autonomia, competenţa şi pasiunea reprezintă valori care reies din ultima ei expoziţie temporară, "Transfigured Dolomites", organizată în muzeu, un extraordinar cadou cultural", a adăugat Galli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.