Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate

Donald Trump

Preşedintele în exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, în cursul primului său interviu televizat după scrutinul prezidenţial câştigat de democratul Joe Biden, relatează AFP.

Citește și: BREAKING - Ludovic Orban: E posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public

"Nu este ca şi cum cineva mă poate face să-mi schimb opinia. Nu-mi voi schimba opinia în şase luni", a declarat preşedintele american pentru Fox News.

"Aceste alegeri au fost trucate", a afirmat el fără să aducă vreo dovadă."Noi le-am câştigat detaşat."

La prima sa apariţie la televiziune după scrutinul din 3 noiembrie, Trump şi-a repetat timp de 45 de minute acuzaţiile sale de fraude electorale masive care l-ar fi costat pe el realegerea.

În pofida acuzaţiilor repetate ale miliardarului american, avocaţii săi au suferit vreo 20 de eşecuri judiciare în toată ţara, ultima în Pennsylvania, unde Curtea Supremă a Statului a respins sâmbătă o nouă plângere a echipei sale de campanie, reducând astfel aproape la zero posibilitatea unei modificări a rezultatelor.

Plângerea depusă de republicani solicita fie invalidarea voturilor trimise prin poştă, fie anularea întregului vot pentru a lăsa legislatorilor statului alegerea de a decide învingătorul.

Aceasta nu pare să-l tulbure pe Trump. "Noi încercăm să prezentăm probe, dar judecătorii nu ne permit să o facem", a spus el. "Încercăm. Avem tone de probe."

Ignorând independenţa justiţiei, preşedintele american s-a plâns că nu primeşte sprijinul Ministerului Justiţiei şi al FBI.

Ei sunt "daţi dispăruţi", şi-a exprimat el regretul, întrebându-se despre utilitatea Curţii Supreme dacă ea nu intervine în favoarea sa. "Trebuie ca Curtea Supremă să examineze cazul nostru. Trebuie ca ceva să-i parvină. Dacă nu, la ce e bună Curtea Supremă?", a întrebat retoric Donald Trump.

Rezultatul scrutinului din 3 noiembrie nu a fost totuşi strâns. Democtatul Joe Biden l-a câştigat clar cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Trump. Sunt suficienţi 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale americane.

În mod tradiţional, candidatul învins îşi recunoaşte înfrângerea aproape imediat, ceea ce Trump nu a acceptat să facă, un refuz fără precedent în istoria politică americană, notează AFP.

Chiar dacă Trump nu-şi recunoaşte deloc înfrângerea, este aproape sigur că Colegiul electoral va confirma victoria lui Biden în 14 decembrie şi că noul preşedinte democrat îşi va prelua atribuţiile în 20 ianuarie 2021.

Totuşi preşedintele în exerciţiu a refuzat să stabilească un termen pentru acţiunile sale în justiţie pentru a inversa rezultatul alegerilor. "Nu voi da o dată", a spus el. Se vede încă o posibilitate de a câştiga? "Eu sper", a afirmat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.