Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima imagine care dovedeşte prezenţa unei găuri negre super-masive în centrul galaxiei noastre, prezentată de către astronomi

theverge.com
gaura neagra

Astronomii din echipa internaţională care administrează Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat joi prima imagine care dovedeşte prezenţa unei găuri negre super-masive în centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*, la aproximativ trei ani după publicarea primei fotografii a unei găuri negre dintr-o galaxie îndepărtată, informează AFP.

Silueta unei găuri negre care se conturează pe un disc luminos de materie cosmică aminteşte de cea a găurii negre detectate în îndepărtata galaxie M87, care este mult mai mare decât Calea Lactee.

Oamenii de ştiinţă văd în această nouă imagine o dovadă că aceleaşi mecanisme ale fizicii se manifestă în regiunile centrale a două sisteme cosmice de mărimi diferite.

"Pot să vă prezint imaginea găurii negre Sgr A* din centrul galaxiei noastre", a anunţat, în aplauzele publicului, Huib Jan Van Langevelde, directorul proiectului EHT, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul german Garching, potrivit Agerpres.ro.

Tehnic, gaura neagră în sine nu poate fi văzută, întrucât acel obiect cosmic este atât de dens şi forţa lui gravitaţională este atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate să scape atracţiei sale. Însă poate fi observată materia care circulă în jurul său, înainte de a fi "înghiţită" de gaura neagră.

"Avem o dovadă directă că acest obiect celest este o gaură neagră", a explicat Sara Issaoum, de la Centrul de Astrofizică din cadrul Universităţii Harvard, care a descris apoi "norul de gaz (din jurul găurii negre - n.r.) care emite unde radio şi pe care noi l-am observat".

Găurile negre au fost împărţite în "stelare", atunci când masa lor este de câteva ori mai mare decât cea a unei stele, şi în "super-masive", când masa lor este de câteva milioane sau chiar de miliarde de ori mai mare decât masa unei stele.

Sagittarius A* (Sgr A*), care îşi datorează numele detectării sale în direcţia constelaţiei Segetătorului, are o masă de circa 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui şi se află la o distanţă de 27.000 de ani-lumină în raport cu Terra. Existenţa ei a fost bănuită încă din 1974, odată cu detectarea unui semnal radio neobişnuit care provenea din centrul galaxiei noastre.

EHT, o reţea internaţională de opt observatoare radio-astronomice, a obţinut în 2019 imaginea istorică a M87*, o gaură neagră super-masivă cu şase miliarde de mase solare în galaxia sa, Messier 87, situată la 55 de milioane de ani-lumină. Cu ale sale 4 milioane de mase solare, Sgr A* este considerată o gaură neagră "uşoară" în compendiul găurilor negre super-masive cunoscute.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.