Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima mare lovitură dată UE de Rusia în plin conflict din Ucraina

Rusia primește un uriaș sprijin din partea unui stat UE. Rușii vor avea acess liber la facilitățile militare cipriote și se pare că are și siguranța că UE nu își va mai înăspri sancțiunile împotriva sa.

Ciprul va acorda Rusiei dreptul de a folosi unele baze militare de pe teritoriul acestei insule, a declarat vineri preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, care a reafirmat că ţara sa nu doreşte instituirea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, transmite agenţia Xinhua. 

Într-un interviu acordat unui ziar local, Anastasiades a spus că un tratat ce va consolida relaţiile militare dintre cele două ţări urmează să fie semnat cu ocazia vizitei sale la Moscova, programată pentru data de 25 februarie. 'Avem un vechi acord ce va fi reînnoit, urmând să fie adăugate unele facilităţi, la fel cum facem şi cu alte ţări, precum Franţa sau Germania', a explicat preşedintele cipriot. 

În cazul Franţei, facilităţile la care el face referire constau în realimentarea şi întreţinerea avioanelor militare franceze la o bază aeriană situată lângă oraşul Paphos (în vestul Ciprului), în timp ce Marea Britanie deţine o bază aeriană la Akrotiri (pe coasta sudică), această bază fiind folosită de avioanele NATO ce desfăşoară misiuni în zona Orientului Mijlociu. 

Pe de altă parte, preşedintele cipriot a reafirmat că ţara sa se opune adoptării de noi sancţiuni europene împotriva Moscovei. 'Dorim să evităm o nouă deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Europa', a explicat Anastasiades, subliniind că această poziţie este împărtăşită şi de alte state ale Uniunii Europene. 

'Ciprul şi Rusia au bune relaţii tradiţionale şi acest lucru nu se va schimba', a punctat preşedintele cipriot. El a mai menţionat că actualele dificultăţi economice ale Rusiei ar putea avea efecte negative asupra economiei cipriote, care încă nu şi-a revenit după criza din anul 2013, când Ciprul a avut nevoie de asistenţă financiară din partea UE şi a FMI. 

Ciprul este una dintre destinaţiile favorite ale turiştilor ruşi, iar în băncile acestei insule companiile ruse şi oamenii de afaceri ruşi au depus sume de bani considerabile. 'Turismul, serviciile, investiţiile în proprietăţi (...) criza (din Rusia) ne va afecta economic', a mai spus preşedintele Nicos Anastasiades.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.