Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima mare PROBLEMĂ pentru Ludovic Orban, după ce a abrogat un ordin de numire a unui consul: 'O notă de fundamentare care conține o informație falsă'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Executivul Ludovic Orban a decis, în ședința de azi, abrogarea deciziei de numire a lui Nelu Barbu în funcția de consul la Shanghai. Nelu Barbu, fost purtător de cuvânt al Vioricăi Dăncilă, fusese numit, la mijlocul lunii trecut, în funcția de consul, decizie publicată în Monitorul Oficial.

Contactat de STIRIPESURSE.RO, Nelu Barbu a declarat că a aflat din presă de intenția cabinetului Orban.

Citește și: Olguța Vasilescu șterge pe jos cu noul ministrul al Muncii: E total plopistă și nu înțelege nimic

”Eu am aflat din presă de intenția Ministerului de Externe, aștept publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ pentru această decizie. Actul normativ în sine a fost publicat spre consultare pe site-ul SGG cu o notă de fundamentare care conține o informație falsă. Se spune în fundamentare că HG 746 nu a produs efecte juridice. În realitate, a produs, imediat ce a fost publicată în Monitorul Oficial și sunt instituții și autorități care au emis acte în baza ei. Dincolo de persoane, este îngrijorător că nu există o fundamentare solidă a actului pentru că asta înseamnă că actualul Guvern fie nu cunoaște legea, fie se folosește de o prerogativă constituțională în scopuri personale sau de grup. Înțeleg că se fac presiuni pe unii directori din Ministerul de Externe și pe alte instituții pentru a se crea o aparentă motivare a acestui gest.”, ne-a declarat Nelu Barbu.

Anularea plecării lui Nelu Barbu prin retragerea hotărârii de Guvern este fără precedent și a generat uimire în rândul MAE. Potrivit surselor noastre, fostul purtător de cuvânt al Guvernului primise toate avizele necesare pentru ocuparea postului, iar prin blocarea acestuia se deschide o cutie a Pandorei. Jumătate din consulii și ambasadorii României, mulți apropiați ai actualei puteri, nu au studii diplomatice și au fost trimiși la post în vremea altor guvernări, fără concurs. Spre exemplu, în ultima ședință de Guvern a Guvernului Dacian Cioloș au fost trimiși la post nu mai puțin de 12 consuli generali.

Citește și: Propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu:Vot de trei zile în România, la fel ca în diaspora

Dintre aceștia, se remarcă Manuel Pleșa, actualul consul general de la Sevilla, trimis la post direct din poziția de consilier parlamentar al liberalului Nini Săpunaru. Pleșa a luat primul contact cu diplomația în 2007, când a fost băgat pe lista scurtă a consilierilor economici de ministrul Economiei de la acea vreme, Varujan Vosganian. Pleșa s-a remarcat și în timpul campaniei prezidențiale din 2014, când a fost nedezlipit de candidatul Klaus Iohannis.

Un alt nume interesant de pe lista liberalilor este actualul consul general de la Manchester, Andreea Berechet, fiica generalului Berechet, fost șef al Poliției Române. Aceasta a fost desemnată, fără concurs, în luna mai 2016, la Ambasada României de la Londra în funcția de consilier diplomatic, odată cu sosirea omului lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache, în funcția de ambasador al României la Londra.

Citește și: Dezastru pentru România- Datoria externă a explodat

Este de notorietate că Andreea Berechet se prezenta în presă drept Consul General Adjunct, funcție inexistentă în nomenclatorul Ministerului de Externe. Tot în lista lui Cioloș din decembrie 2016 îl găsim pe fizicianul clujean Radu Sârbu, trimis să reprezinte România la Rio de Janeiro și exemplele pot continua la nesfârșit. În același timp, în lista diplomaților români găsim și jurnaliști, cum e cazul ambasadorului României în Franța, Luca Niculescu, sau al ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu, doi apropiați ai PNL și ai președintelui Iohannis. Și fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Andrei Zaharescu, fost jurnalist și el, reprezintă România la Cape Town, iar fostul șef al Cancelariei președintelui Iohannis, Dan Mihalache, a fost numit de șeful său ambasador la Londra.

Surse din MAE ne-au declarat că ghinionul lui Nelu Barbu a fost că nu are măcar o rudă în Ministerul Afacerilor Externe, în condițiile în care, în prezent, 70 de familii lucrează în MAE. Un bun exemplu este chiar familia actualului ministru de externe, Bogdan Aurescu, a cărui soție, Garofița Porav Aurescu, lucrează la resurse umane în MAE, iar fosta soție, Catrinel Brumar, a fost agent guvernamental la CEDO, numită de Victor Ponta pe vremea când Bogdan Aurescu era secretar de stat în același Guvern Ponta. În plus, numirea lui Catrinel Brumar a fost făcută fără respectarea legii, după cum presa a scris la acea vreme.

Citește și: PNL face dezvăluiri- Viorica Dancilă a mințit: ‘Ii reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declarații este o infracțiune’

Rămâne de văzut dacă toate aceste rude și pile vor trece prin filtrul Guvernului Orban sau dacă diplomatul de carieră Bogdan Aurescu folosește Ministerul de Externe în lupta politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.