Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima persoană inculpată în baza legii securităţii în Hong Kong a fost declarată vinovată de terorism și incitare la secesiune

Freepik.com
Hong Kong

Prima persoană inculpată în baza legii securităţii naţionale în Hong Kong a fost declarată vinovată marţi de terorism şi incitare la secesiune într-un important caz cu implicaţii pe termen lung pentru modul în care legislaţia remodelează tradiţiile de drept comun ale oraşului, relatează Reuters şi France Presse.

O altă acuzaţie de conducere periculoasă provocând vătămare corporală gravă nu a fost luată în considerare, potrivit agerpres.ro.

Fostul chelner Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat că a intrat cu motocicleta în trei poliţişti din cadrul forţelor speciale în timp ce purta un steag cu sloganul de protest "Eliberaţi Hong Kong. Revoluţia vremurilor noastre", o formulă ce s-a impus ca principal slogan în timpul imensei mobilizări populare din 2019 şi despre care procurorii au spus că este secesionistă.

Incidentul a avut loc la 1 iulie 2020, în ziua intrării în vigoare a legii asupra securităţii naţionale. Această drastică lege a fost impusă de Beijing în fosta colonie britanică, aminteşte AFP.

Această decizie creează un precedent judiciar, confirmând că anumite sloganuri politice sunt acum scoase în afara legii în teritoriul care se presupune că s-ar bucura de libertăţi necunoscute în restul Chinei.

Tong Ying-kit a fost găsit vinovat marţi de un grup de trei judecători care au decis că steagul pe care îl flutura conţinea un slogan "capabil să incite alte persoane să comită un act de secesiune" şi, prin urmare, era ilegal.

Sentinţa sa va fi pronunţată la o dată ulterioară. El se confruntă cu închisoarea pe viaţă.

Procesul de două săptămâni a avut loc fără juriu, ceea ce marchează o adevărată ruptură cu tradiţia juridică din Hong Kong. Iar cei trei magistraţi au fost aleşi de executivul din Hong Kong pentru a judeca afaceri legate de securitatea naţională.

În ceea ce priveşte acuzaţia de terorism, magistraţii au considerat că intrând cu motocicleta în poliţişti, inculpatul "a pus serios în pericol securitatea publică".

"Îl declarăm vinovat pe inculpat de două capete de acuzare", a declarat judecătoarea Esther Toh.

Peste 60 de persoane au fost inculpate în virtutea legii securităţii naţionale, care s-a impus ca principal instrument în represiunea chineză împotriva mişcării pro-democraţie, aminteşte AFP.

Printre persoanele urmărite penal în temeiul acestui text draconic, figurează magnatul media Jimmy Lai, fost şef al tabloidului pro-democraţie acum dispărut Apple Daily.

Celor mai mulţi li s-a refuzat eliberarea sub cauţiune şi îşi aşteaptă procesul după gratii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.