Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima puternică opoziție pe care o întâmpină Erdogan de la eșecul Loviturii de stat. Peste 100 de amirali avertizează impotriva Proiectului `Canal Istanbul`

captura youtube
Istanbul canal

Înalţi responsabili turci au condamnat duminică o scrisoare deschisă semnată de peste 100 de amirali în retragere avertizând împotriva ameninţării reprezentate în opinia lor de proiectul "Canal Istanbul", dorit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pentru un tratat care garantează trecerea liberă prin strâmtoarea Bosfor, notează AFP preluat de agerpres.

Aprobarea de către Turcia, luna trecută, a unor planuri vizând dezvoltarea la Istanbul a unui canal de navigaţie comparabil cu cele din Panama sau Suez a deschis dezbaterea privind Convenţia de la Montreux.

"Canal Istanbul" este cel mai ambiţios dintre cele pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le numeşte "proiectele sale nebuneşti", care l-au văzut transformând infrastructura ţării cu noi aeroporturi, poduri, drumuri şi tuneluri în cei 18 ani la putere.

Guvernul susţine că acest canal ar oferi Istanbulului un nou centru de atractivitate pe lângă ameliorarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume.

Peste 41.000 de nave au trecut pe acolo în 2018, potrivit autorităţilor turce.

Dar opozanţii afirmă că, pe lângă impactul asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenţia de la Montreux, datând din 1936, care garantează libera trecere a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât în timp de pace, cât şi de război.

În scrisoarea lor deschisă, 104 amirali în retragere afirmă că este "îngrijorător" să se deschidă o dezbatere legată de Tratatul de la Montreux, spunând că este un acord care "protejează cel mai bine interesele turce".

Scrisoarea amiralilor a suscitat un răspuns vehement din partea oficialilor guvernamentali, în timp ce parchetul din Ankara a deschis o anchetă.

"Nu numai cei care au semnat, ci şi cei care îi încurajează, vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei", a declarat pe Twitter Fahrettin Altun, şeful departamentului comunicare al preşedintelui Erdogan.

Şeful statului turc ar urma să abordeze această problemă într-o reuniune luni, la orele 12.00 GMT, a indicat preşedinţia de la Ankara.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a declarat că luarea de poziţie a amiralilor "i-a amintit de zilele loviturii de stat". "Trebuie să ştie că stimata noastră naţiune şi reprezentanţii săi nu vor permite niciodată această stare de spirit", a scris el pe Twitter.

Guvernul Erdogan a rezistat unei încercări de lovitură de stat în iulie 2016, pe care a imputat-o partizanilor predicatorului musulman Fethullah Gulen, rezident în SUA.

Scrisoarea este considerată cea mai importantă intervenţie a militarilor în politică de atunci.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din partea partidului de opoziţie CHP, este, de asemenea, un adversar înverşunat al proiectului Canal Istanbul din raţiuni financiare şi de mediu, motiv pentru care Ministerul de Interne a deschis o anchetă asupra lui în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.