Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din Guvern la acuzațiile că l-a protejat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. Care sunt site-urile moldovenești finanțate din România

Agora.md
Vladimir Plahotniuc

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Năstase, a acuzat, duminică, faptul că oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc are protecţie la Bucureşti, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a finanţat publicaţii de peste Prut ce i-a atacat în mod repetat pe pro-europeni.

"Mă întrebați dacă are protecție de la București? Bineînțeles că are! Are protecție în actuala guvernare, la Ministerul Românilor de Pretutindeni, care finanțează niște instituții de presă de aici de la Chișinău, care s-au făcut sluji în fața lui Plahotniuc, linșându-ne pe noi, cei care suntem de orientare pro-europeană, pro-românească, cei care suntem români prin sânge, nu prin pașapoarte și identități false", afirma Andrei Năstase, în emisiunea "Dosar de Politician" de pe B1TV.

Într-un răspuns pentru B1.ro, ministerul a evitat să răspundă direct acuzațiilor lansate de Năstase, dar a arătat că finanţările sunt acordate transparent cu respectarea legii, nefiind aplicat niciun criteriu politic.

Vezi aici lista integrală de proiecte finanțate

Printre proiectele de finanţare adoptate pe Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este „Open” SRL/Deschide.md, care a primit la 1 aprilie suma de 29.000 de lei pentru proiectul "Preşedinţia României la UE: succes şi oportunităţi pentru românii de pretutindeni".

Tot pentru acest proiect a fost finanţată şi Publicația periodică „Gazeta de Sud” S.R.L, care deţine gazetadesud.md. Aceasta a primit suma de 30.000 de lei

Pentru proiectul "Cotidianul – România2019.EU", Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a acordat o altă finanţare de 40.000 de lei către S.C. „Expresiv Media” S.R.L.

"Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă finanţări nerambursabile în limita bugetului alocat, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, eficacităţii utilizării fondurilor publice, transparenţei şi a tratamentului egal. Finanţările nerambursabile se acordă pe baza evaluării programelor, proiectelor sau acţiunilor în acord cu dispozițiile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și cu ale Legii nr. 299/2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017-2020 și ale Programului de Guvernare 2017 - 2020.

Evaluarea proiectelor depuse în cadrul fiecărei sesiuni de finanțare se face având în vedere factori precum: liniile prioritare stabilite în fiecare an pe programe de finanțare, liniile prioritare stabilite în fiecare an pe arii geografice și tematice, obiectivele prevăzute în Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni, aprecierea oportunității proiectelor de către Comisia de Evaluare a proiectelor, programelor și acțiunilor din cadrul MRP.

În anul 2019, prioritate au avut programele Educație, Președinția rotativă a României la Consiliul UE și Mass-Media.

Facem mențiunea că procesul de evaluare a programelor, proiectelor sau acțiunilor nu se face pe criterii politice, fiecare solicitant având șanse egale", se arată în răspunsul trimis de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.