Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din Guvern la întrebările pe referendum! Toni Greblă: Iohannis încalcă recomandările Comisiei de la Veneția și decizia CCR

NewsBV
Toni Grebla

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă, fost judecător la CCR, a declarat joi, la Antena3, că președintele încalcă decizia Curții Constituționale și recomandările Comisiei de la Veneția. Acesta a adăugat că cele două întrebări la referendum sunt neclarare sau contradictorii.

  • Întrebările la referendum:
    „1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
    2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptări de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de ataca OUG direct la CCR?”

„Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și a recentei decizii a CCR, care a recomandat ca cele două categorii de acțiuni, alegerile europarlamentare și referendumul, să nu se suprapună, pentru că o să creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acțiune în parte. O a doua remarcă aș face-o vizavi de inutilitatea acestui referendum, care prin întrebările puse tinde la modificarea Constituției, astfel încât, dacă ar fi să mergem până la capăt, ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se modificat Constituția în Parlament și să fie supusă din nou referendumului, pentru ca ea să intre în vigoare, nu modificarea, ci revizuirea Constituției. (...) O a treia remarcă pe care aș face-o este vizavi de întrebările concrete. Aceeași Comisie de la Veneția a recomandat ca în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau creează confuzie, o instanță independentă ar trebui să se pronunțe asupra acestora. Dacă un votant vrea să fie de acord spre exemplu cu interzicerea amnistiei, dar să fie împotriva interzicerii grațierii, din motive de familie, sănătate, acest cetățean trebuie grațiat. Acest cetățean nu are cum să răspundă la această alternativă. Ele trebuiau formulate separat. A doua întrebare e la fel de neclară, întrucât dacă ești de acord cu interzicerea ordonanțelor în materiile pe care le spune președintele, e inutil să fii de acord cu extinderea sferelor acțiunilor la CCR pentru că nu mai au ce să sesizeze deoarece ordonanțele sunt interzise. Astfel nu pot să fiu de acord cu prima parte a întrebării și să nu fiu de acord cu cea de-a doua. Una se exclude pe cealaltă. Nu pot să spun da la ambele. Eu nu știu cu cine s-a consultat, dar eu sunt convins că referendumul a avut numai rațiuni electorale și acum trebuie să așteptăm 26 mai să vedem cât profită sau cetățenii vor considera că e un lucru inutil”, a spus Toni Greblă, într-o intervenție telefonică la Antena3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.