Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție a ministrei Educației după ce peretele internatului liceului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit și a rănit mai mulți elevi

inquamFOTO/Octav Ganea
Ligia Deca

Prima reacție a ministrei Educației după ce un peretele internatului liceului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit

Ministra Educaţiei Ligia Deca a declarat, după ce un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, iar trei elevi, cu vârste între 15-17 ani, scoşi de sub dărâmături, că trebuie mai întâi clarificat statutul acestei clădiri, dacă ea era încadrată la imobil cu risc seismic şi care erau planurile pentru consolidarea ei.

„Bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, şi sume pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educaţional. Avem şi fonduri care vizează reabilitări, de exemplu în PNRR, avem fonduri şi pe alte surse, de exemplu pe proiecte cu instituţii internaţionale. Ceea ce trebuie să facem, însă, este să identificăm poate mai precis, adică autorităţile locale să facă o expertiză acolo unde există o suspiciune că nu este în regulă din punct de vedere structural, constructiv, şi trebuie intervenit cât mai repede”, a afirmat Ligia Deca, luni la Parlament, referitor la incidentul în care un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, iar trei elevi, cu vârste între 15-17 ani, scoşi de sub dărâmături.

Întrebată desprecopiii care se află, în prezent, în internate care ar putea să se prăbuşească ar putea fi mutaţi în alte clădiri şi dacă Ministerul Educaţiei poate să facă acest lucru, Deca a răspuns: „Toate clădirile care au fost constatate în risc seismic 1 au intrat în reabilitare”.

„Au existat şi sume, hotărâri de Guvern dedicate pentru acest lucru. Copiii au fost mutaţi, tocmai în ideea începerii lucrărilor. De aceea vă rugam să clarificăm întâi statutul acestei clădiri, dacă ea se afla în risc seismic şi care erau planurile cu privire la consolidarea sa”, a completat ministra Educaţiei.

Chestionată mai departe dacă ştie când a fost ultima oară reabilitată clădirea, pentru că sunt informaţii care arată că a fost construită acum 100 de ani, Ligia Deca a replicat: „Vestea, aşa cum aţi primit-o şi dumneavoastrp, eram la moţiunea simplă. Din nou permiteţi-mi să clarific situaţia şi să revenim cu date”.

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit, luni. Trei persoane, cu vârste între 15 şi 17 ani, au fost scoase de sub dărâmături, pentru una dintre acestea fiind făcute manevre de resuscitare. Victima a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind transportată la spital. Acţiunile de căutare continuă, existând informaţii că încă o elevă este prinsă sub dărâmături. Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.

Camera Deputaţilor a dezbătut, în plenul de luni, moţiunea simplă a USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Educaţiei. Ligia Deca a participat la dezbaterile din plen. Votul moţiunii simple va fi dat marţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.