Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din Guvern la scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi-Craiova: 'Adresăm mulțumiri arbitrului Andrei Chivulete'

Inquam Photos / Octav Ganea
FCU-sepsi

Prima reacție de la nivelul Guvernului la scandalul lozincilor xenofobe ale galeriei FCU Craiova în meciul cu Sepsi OSK vine de la Departamentul pentru Relații Interetnice. Oficialii guvernamentali laudă decizia arbitrului Andrei Chivulete de a opri meciul.

  • Context: Meciul Sepsi – FCU 1948 Craiova, a fost întrerupt, duminică, după aproximativ 25 de minute de la start, din cauza scandărilor rasiste şi xenofobe ale suporterilor. În minutul 25, iniţial arbitrul Andrei Chivulete a cerut să se facă un anunţ la staţia de amplificare, ca avertisment, însă după foarte scurt timp el a oprit meciul şi a trimis echipele la vestiare. După zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă după doar zece secunde partida a fost oprită definitiv de Chivulete, după ce suporterii olteni au continuat să strige „Ale, ale, ale, să-ți dăm la m*** bozgore.”

„EXEMPLU DE BUNĂ PRACTICĂ ÎN FOTBAL

Departamentul pentru Relații Interetnice salută cu respect manifestarea normalității în cel mai popular sport din România, fotbalul.

Totodată, adresăm mulțumiri arbitrului Andrei Chivulete care a oferit un exemplu de bună practică aplicând cu strictețe Regulamentul disciplinar al Federației Române de Fotbal în cadrul partidei desfășurate ieri, 29 ianuarie, între Sepsi OSK și FCU Craiova la Sfântu Gheorghe.

Considerăm că acest moment a fost așteptat de mult timp, însă ieri s-a dat un semnal clar nu doar celor prezenți în arena partidei amintite, ci tuturor suporterilor din fotbal: ”Nu rasismului și xenofobiei!”

Sperăm că acest exemplu va fi urmat și de alți responsabili cu desfășurarea optimă a jocului de fotbal. Aceste partide ar trebui să fie ocazii de celebrare pașnică a acestui sport, modele de disciplină pentru generațiile tinere și nu prilejuri ale manifestării urii rasiale sau xenofobiei.

Din dorința de a oferi un exemplu pozitiv societății, DRI a organizat, în parteneriat cu FRF, mai multe ediții ale ”Cupei Diversității”, cu participarea tinerilor pasionați de fotbal din cadrul organizațiilor minorităților naționale. Am arătat astfel că partida de fotbal poate fi o celebrare a identităților și un prilej de bucurie pentru toți cei care iubesc acest sport.

Departamentul pentru Relații Interetnice consideră că orice manifestare a intoleranței față de identitatea etnică, lingvistică, religioasă sau culturală a unei persoane sau comunități trebuie condamnată ferm, în mod public și sancționată conform legislației în vigoare de către autoritățile competente.

Luările de poziție și atitudinea civică sunt imperios necesare pentru ca manifestările urii rasiale sau xenofobiei să nu capete statut de ”normalitate” în societatea noastră”, transmite Departamentul pentru Relații Interetnice.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice funcţionează ca structura fără personalitate juridică, în subordinea prim-ministrului şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Structura este condusă de secretarul de stat Lacziko Enikő Katalin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.