Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima sincopă între coaliția de guvernare și minoritățile naționale: PNL, USR PLUS și UDMR au votat împotriva unui proiect legat de regimul lăcașurilor de cult

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Partidele din coaliția de guvernare au votat, marți, în Camera Deputaților, pentru respingerea unui proiect de lege susținut de grupul minorităților naționale, proiectul de lege fiind, potrivit autorilor „necesar pentru a preveni înființarea frauduloasă a unor asociații cu caracter religios”. Legea nu a fost însă respinsă pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi. PSD, AUR și grupul minorităților au susținut proiectul de lege. Este primul vot pe care coaliția îl acordă în dezacord cu o problemă care vizează minoritățile naționale, grup care a votat învestirea Guvernului Florin Cîțu.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților s-a aflat un proiect de modificare a Legii privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor

„Prezenta propunere legislativă este necesară pentru a preveni înființarea frauduloasă a unor asociații cu caracter religios”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative inițiate de deputații minorităților turcă și tătară.

Legea prevede următoarele:

  • La înscrierea unei asociații religioase să fie necesar atât avizul Secretariatului de Stat pentru Culte cât și cel al Ministerului Afacerilor Interne
  • Persoanele fizice sau juridice nu pot înființa lăcașe de cult - biserici, geamii, moschei, mesgiduri etc - sau presta servicii religioase, cu excepția cazului în care se constituie în asociație religioasă sau cult religios, conform prezentei legi.
  • Dizolvarea asociației religioase se pronunță de instanța competentă atunci când, prin activitatea sa, asociația religioasă aduce atingeri grave securității publice, inclusiv prin promovarea unor concepte religioase radicale, extremiste, xenofobe, sau prin incitarea la acte de violență împotriva altor confesiuni religioase, ordinii sau moralei publice, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului ori când asociația religioasă urmărește alt scop decât cel pentru care s-a constituit.

Propunerea legislativă a intrat la vot cu raport de respingere. PSD, AUR și minoritățile naționale au votat împotriva respingerii legii. PNL, USR PLUS și UDMR au votat pentru respingerea legii.

S-au înregistrat 156 de voturi pentru respingerea legii și 148 de voturi în favoarea proiectului legislativ. Nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ca legea să fie respinsă, anume 166 de voturi.

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.