Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima statuetă de tip Venus din România, veche de 17.000 de ani, va fi expusă, în premieră, la Muzeul Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște

Foto Mediafax
statueta venus veche 17.000 ani

Prima statuetă de tip Venus din România, veche de 17.000 de ani, va fi expusă, luna aceasta, în premieră, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște. Statueta descoperită la Piatra Neamț, realizată din gresie, este bine conservată, susțin specialiștii, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Ludovic Orban iese la rampă! Ce se va întâmpla, de fapt, cu vărsta de pensionare

Potrivit reprezentanților Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, statueta a fost descoperită în această vară într-o așezare paleolitică din Piatra Neamț, dar s-au așteptat rezultatele de la laboratoarele de specialitate, care au arătat clar că aceasta are o vechime de 17.000 de ani.

Statueta a fost descoperită de colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic în urma unor săpături arheologice.

„Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite, Beta Analytic din SUA și RoAMS, laborator al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani. Aceasta înseamnă că ne aflăm în fața celei mai vechi sculpturi în piatră din România și din această parte a Europei, precum și printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra Neamț este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară”, susțin reprezentanții muzeului.

Citește și: Ultimă oră-Ce se întâmplă cu ratele tuturor românilor

Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 centimetri și păstrează urme diverse de prelucrare.

Aceasta va fi expusă pentru prima dată publicului la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din 18 decembrie.

Elena Niță, cercetător de la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că astfel de statuete sunt „o raritate la nivel mondial”.

„Este un colectiv care se ocupă de cercetarea paleoliticului. Săpăm în toată țara. Această statuetă a fost găsită în Piatra Neamț, dar va fi expusă la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, este singurul muzeu de acest gen din țară. Sunt puține astfel de statuete găsite în toată Europa. Este o raritate la nivel mondial. Au mai fost găsite, dar din fildeș sau calcar. Statuete de nivelul acesta nu prea au mai fost găsite”, a declarat cercetătorul.

Citește și: PSD lovește în Guvern: A respins proiectul de lege

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.