DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Prima statuie a reginei Maria din afara graniţelor României va fi dezvelită miercuri, la Ashford, în Elwick Place

Arhivele Nationale
regele Ferdinand Regina Maria

Statuia din bronz a reginei Maria va fi dezvelită miercuri, la Ashford, în Elwick Place, spaţiu aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele vestitei suverane, bunica paternă a reginei, scrie news.ro.

Graţie poziţiei centrale în care va fi amplasată, statuia înaltă de 2,2 metri, promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, un oraş dinamic şi în curs de expansiune.

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Programul Centenar, derulat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, şi în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

Ceremonia de dezvelire va avea loc începând cu ora 12.00. Alături de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la ceremonie vor mai participa ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, ASR Principesa Elena, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, Jessamy Blanford, primarul oraşului Ashford, adjunctul Lordului Locotenent -  reprezentantul reginei Elisabeta a II-a pentru comitatul Kent, şi marele şerif al comitatului.

Dezvelirea statuii va fi urmată de o recepţie şi de proiecţia unui film documentar dedicat Reginei Maria, realizat pentru TVR de Camelia Csiki.

Ca urmare a câştigării concursului de soluţii demarat de ICR în vara acestui an, opera este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti - Secţia Sculptură.

Citește și: Ministerul Culturii a restituit aproape toată suma încasată prin Trezoreria Statului pentru 'Cuminţenia Pâmântului'

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu a declarat, înaintea ceremoniei: "Institutul Cultural Român este onorat să poată evoca personalitatea Reginei Maria prin remarcabila operă de artă a tânărului sculptor român Valentin Duicu. El ne-o readuce pe marea regină în faţa ochilor, aşa cum trebuie să o fi văzut cei care au fost martori la ceremonia încoronării ei ca Regină a României Mari, în 1922. Acest eveniment remarcabil, organizat la iniţiativa ICR, stă sub semnul unei femei  extraordinare, un exemplu prin frumuseţea şi eleganţa ei, al unei regine ce s-a remarcat prin inteligenţa şi forţa prezenţei sale, prin distincţie şi prin cultură, prin talentul de "ambasador irezistibil", un nume influent al istoriei României şi care se numără printre cele mai importante personalităţi născute în această parte a Angliei. Regina Maria poate reprezenta şi astăzi o sursă de inspiraţie pentru toate acele femei inteligente, curajoase şi fermecătoare care, chiar dacă nu poartă pe cap o coroană, au de apărat valori, de depăşit dificultăţi şi de lăsat ceva durabil în urma lor. Este deja cunoscut faptul că, pe tot parcursul anului 2018, Institutul Cultural Român a organizat, atât în ţară, cât şi prin reprezentanţele sale din străinătate, mii de evenimente care vorbesc despre istoria noastră. De data aceasta, însă, lăsăm deoparte vorbele şi înfăptuim istorie. Acesta este un proiect unic pentru ICR şi suntem mândri că putem finaliza acest an lăsând în urma noastră o moştenire culturală concretă, chiar în locul de naştere al Reginei".

Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, mărturisea că instalarea acestei statui în Ashford este o sursă de mândrie pentru oraş: "Atunci când Institutul Cultural Român ne-a abordat în vederea ridicării monumentului, am ştiut imediat că locul cel mai potrivit era Elwick Place, acest nou centru care va deveni inima oraşului nostru. Consider că este locul cel mai potrivit pentru omagierea unei personalităţi care a jucat un rol atât de decisiv în împlinirea idealurilor de unire ale ţării sale de adopţie, imediat după încheierea Primului Război Mondial. Ne dorim ca, din ce în ce mai mulţi locuitori ai oraşului Ashford şi ai comitatului Kent să afle povestea acestei remarcabile prinţese britanice devenită regină a României".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.