Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima țară din NATO care a aprobat zona de excludere aeriană deasupra Ucrainei

Agerpres - Reuters
spatiu aerian avion

Parlamentul Republicii Estonia a decis să ceară statelor membre ale Națiunilor Unite să închidă cerul deasupra Ucrainei. Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a anunțat acest lucru pe Facebook, relatează Ukrinform.

"Parlamentul Republicii Estonia a adoptat o decizie prin care solicită statelor membre ONU să închidă cerul Ucrainei agresorului rus. Aceasta este prima decizie a parlamentelor UE și NATO. Prima este dificilă, responsabilă și onorabilă", a spus oficialul ucrainean, informează sursa citată.

El a mulțumit Președintelui Parlamentului Eston, Yuri Ratas, și tuturor deputaților pentru curajul și devotamentul față de Ucraina.

Stefanchuk a menționat că decizia ar trebui să fie un exemplu de hotărâre pentru alte parlamente din întreaga lume. „La urma urmei, parlamentarii sunt reprezentanți ai poporului, iar popoarele lumii cer acțiuni decisive pentru a stabili pacea și a închide cerul deasupra Ucrainei”, a adăugat el.

El și-a exprimat speranța că „cerul de deasupra statului ucrainean va fi din nou o sursă de lumină și căldură pentru ucraineni, mai degrabă decât moartea și distrugerea suportate de Rusia”.

Vezi și: Zelenski avertizează NATO: rachetele rusești vor pica pe teritoriul vostru/ Video

Ce înseamnă această zonă?

În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile, scrie BBC.  Aceasta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu.

În contextul războiului din Ucraina, o zonă de interdicție aeriană deasupra acestei țări ar însemna că forțele militare - în special forțele NATO - au intra în contact direct cu orice avion rusesc reperat în „no-fly zone” și ar trage în el dacă este necesar. Acest lucru ar duce la un conflict direct NATO-Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.