Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primari CONDAMNATI DEFINITIV dirijeaza alegerile nestingheriti

primar e

Mai multi primari din tara au fost condamnati definitiv de instante pentru fapte de coruptie. Insa pedepsele lor fiind cu suspendare au ramas linistiti in scaunele de primari. Ei ar putea sau chiar ar trebui, potrivit legii, sa fie suspendati din functie de catre prefecti. Majoritatea prefectilor se fac insa ca nu vad condamnatii din propria ograda si se ascund in spatele unor chichite procedurale. In mainile tuturor acestora sta organizarea alegerilor, „vegherea la buna desfasurare” a acestora si bineinteles mobilizarea electoratului la vot.

Giurgiu: Deputatul la puscarie, edilul la primarie

Deputatul Dan Pasat si primarul comunei Varasti, Vasile Preda au fost implicati impreuna intr-un dosar de coruptie. Deputatul a fost condamnat la inchisoare cu executare, insa primarul a primit o pedeapsa de opt luni cu suspendare si interzicerea unor drepturi civile pentru doi ani si opt luni.

Desi primarul PSD a fost condamnat definitiv in decembrie 2013, el isi desfasoara nestingherit activitatea si in prezent si se ocupa de organizarea alegerilor in judetul in care s-a inregistrat in 2012 o prezenta record de 72%. Mai mult decat atat, primarul a intrat si in vizorul DIICOT care il acuza de implicare intr-un grup infractional organizat. El ar fi inselat aproximativ 70 de proprietari, le-ar fi luat pamanturile la un pret de nimic si le-ar fi vandut la suprapret. Prefectul, Nina Crisu, pare sa ignore toate aceste elemente, inclusiv o recomandare a MAI pentru suspendarea primarului.

Intrebata de ce nu l-a suspendat inca pe primar din functie, prefectul declara acum o luna pentru evz.ro: „Acum, ne pregătim de alegeri”.

Primari condamnati, peste tot in tara

Pe lista primarilor condamnati pentru fapte de coruptie care conduc in continuare primariile si care organizeaza in prezent alegerile se regasesc edili din toata tara:

● Primarul din Sighişoara, Dorin Ioan Dăneşan (PSD) a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, prin sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, din 7 martie 2014. El este inca in functie si organizeaza alegerile.

● In judetul Dâmbovița identificam un număr record de primari condamnați si altii cercetati in dosare penale, inclusiv pentru ucidere din culpa: Gabriel Boriga – Târgoviște, Dumitru Giurescu – Crângurile, Constantin Olteanu – Vulcana Pandele, Marin Grigore – Produlești, Dragoș Vlădulescu – Dragomirești. În instanțe se află și primarii din Ulmi (cercetat pentru ucidere din culpă), Aninoasa (într-un caz de furt de conducte petroliere), Bilciureșt (pentru conflict de interese) și Finta (pentru conflict de interese).

● Si in judetul Iasi un primar condamnat pentru fapte de coruptie cu fonduri europene, organizeaza alegerile, ce-i drept el a fost condamnat chiar in octombrie. Este vorba de primarul comunei Ţibana, Dănuţ Spiţa, condamnt la un an și nouă luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual și complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene prin sentința Curții de Apel Iaşi.

● In Constanta gasim alt primar condamnat si inca in functie. Primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prin sentința Curţii de Apel Constanţa, din martie 2014.

● Primarul comunei Girov (judetul Neamt), Vasile Olaru a fost si el condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, prin sentința ÎCCJ din ianuarie 2014.

Judetul Timis, exceptia care confirma regula

Judetul Timis pare sa fie exceptia care confirma regula. Daca in toate exemplele de mai sus primarii condamnati au ramas in functie, in Timis doi primari condamnati definitiv au fost suspendati din functie: Ioan Viorel Petrovici, primarul comunei Criciova - condamnat la doi ani închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare si primarul Nicolae Costândana - condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.