Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria care a devenit moștenire de familie: regatul PSD dintr-un oraș FALIMENTAR

Alegerile locale parțiale care s-au desfășurat duminică ne-au adus în fața unei situații cu totul inedite: primăria orașului Lupeni, județ Hunedoara, a ajuns să fie moștenire de familie. Avem deja al treilea Resmeriță care câștigă fotoliul de primar al municipiului, iar rezultatele sunt mai mult decât grăitoare, orașul Lupeni fiind unul dintre cele mai sărace din țară, cu instituția primăriei trecută la un pas de faliment total.

Citește și: SURSE - Liviu Dragnea bate cu pumnul în masă: ce conține analiza liderului PSD

Întreaga poveste a început în anul 2004. Atunci a câștigat primul mandat de primar Cornel Resmeriță, tatăl a doi băieți, Cristian Resmeriță și Cornel Resmeriță.

După trei mandate de primar, Cornel Resmeriță a decis să facă un pas în spate din cauza problemelor cu DNA, dar și a problemelor de sănătate. Pentru că totul se face în familie, Cornel Resmeriță l-a uns candidat la primărie pe fiul său Cristian Resmeriță, cel care între timp devenise parlamentar.

La alegerile locale din 2016, Cristian Resmeriță a câștigat mandatul de primar, preluând o administrație pe butuci lăsată de tatăl său. În 2014, municipiul din Valea Jiului a fost la un pas de insolvenţă, având arierate de 32,71 de milioane de lei. Doar un ajutor guvernamental de urgenţă a împiedicat atunci administraţia locală să ajungă în blocaj financiar.

La alegerile parlamentare din anul 2016, Cristian Resmeriță a fost convins de liderii PSD să candideze pentru un nou loc în Senat. Inițial, se credea că o face doar pentru a trage lista, dar ulterior decizia conducerii PSD a fost ca toți aleșii locali care au prins un mandat în Parlament să rămână în Legislativ.

Cu postul de primar vacant, în orașul Lupeni au fost organizate alegeri locale parțiale. În alegeri a intrat al treilea Resmeriță din familie, Lucian Resmeriță, care a și reușit să câștige mandatul de primar al localității.

Scandalul care a zdrucinat familia Resmeriță

Unul dintre scandalurile care au zguduit familia Remeriță a fost legat de cei doi frați, Cristian și Lucian. Cristian Resmeriță s-a aflat în conflict de interese de natură administrativă pentru că în mandatul de deputat 2008-2012 și-a angajat propriul frate la cabinetul parlamentar.

În anul 2015, Agenția Națională de Integritate susținea că senatorul PSD, pe atunci deputat, „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriță, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Județul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriță, fratele lui Cornel Cristian Resmeriță a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, se arată într-un comunicat de presă emis de ANI, în 2015.

Averea familiei a sporit odată cu numărul mandatelor

Fostul miner Cornel Resmeriţă, devenit om de afaceri şi apoi unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara este un adevărat colecţionar de imobiliare. Primarul din Lupeni se poate mândri cu o vilă imensă ridicată în municipiu, cu două cabane de vacanţă (una în staţiunea Straja şi una la poalele Retezatului, în zona Câmpu lui Neag), cu mai multe spaţii comerciale administrate de soţia sa, Lucia, şi terenuri.

La casele familiei Resmeriţă se adaugă şi vila imensă tip duplex de la poalele staţiunii Straja, care aparţine fiilor săi: deputatul Cristian Resmeriţă şi profesorul de fizică Lucian Resemeriţă. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, Cornel Resmeriţă a achiziţionat în 2005 vila din Lupeni în care locuieşte, întinsă pe o suprafaţă de 265 de metri pătraţi. „Sincer, nici nu îmi amintesc ce suprafaţă are”, afirmă primarul municipiului din Valea Jiului.

Cele două case de vacanţă la munte trecute pe numele lui au împreună 300 de metri pătraţi, iar primarul spune că le-a construit una în 1996 şi cealaltă în 2005.

De asemenea, averea lui Cristian Resmeriță a crescut exponențial, asta deși din 2008 încoace, de când a devenit parlamentar, el nu a mai avut trecut în declarația de avere decât postul de profesor.

Dacă în declaraţia sa de avere din anul 2008, Cristian Resmeriţă trecea doar un apartament şi o Dacia Logan, în cea mai recentă declaraţie de avere a parlamentarului, din ianuarie 2016, sunt înregistrate: un teren intravilan de 432 de metri pătraţi în Lupeni, cumpărat, un apartament în Lupeni, cumpărat, un apartament în Vulcan, primit cadou de la părinţi, o vilă de 243 de metri pătraţi construită în Lupeni, trei maşini (Skoda, Peugeot şi Mazda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro. În 2014, deputatul din Valea Jiului trecea în declaraţia sa de avere şi un cadou de nuntă în valoare de 30.000 de euro.

De unde toți acești bani? Nimeni nu știe, dar mulți se întreabă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.