Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria din Nisa a interzis şi ea costumul burkini

MANUEL VALLS DÉFEND SON BILAN

Primăria oraşului francez Nisa a anunţat vineri că a decis la rândul ei interzicerea costumului de baie islamic, burkini, măsură luată deja de alte administraţii locale de pe Coasta de Azur şi din alte zone ale Franţei, transmite AFP. Prima primărie care a interzis burkini este cea din Cannes, pe 28 iulie, urmată de cele din alte peste zece localităţi, la Cannes fiind aplicate şi primele amenzi pentru nerespectarea acestei interdicţii.

'Disimularea integrală a feţei sau portul unei ţinute integrale pe plajă nu corespunde idealului nostru în materie de relaţii sociale', a scris, într-o scrisoare adresată guvernului de la Paris, primarul din Nisa, Christian Estrosi, oraş unde pe 14 iulie un tunisian radicalizat a pătruns intenţionat cu un camion în mulţimea de pe Promenade des Anglais, ucigând 85 de persoane. În respectiva scrisoare, primarul cere executivului să adopte un act normativ prin care să legifereze pe tema portului costumului burkini. Însă premierul Manuel Valls a refuzat deja adoptarea unei asemenea legi, el agreând în schimb interzicerea de către autorităţile locale a portului burkini.

Dar Liga drepturilor omului (LDH) şi Colectivul împotriva islamofobiei în Franţa (CCIF) consideră că interzicerea burkini este o măsură discriminatorie şi au contestat-o în instanţă, Tribunalul Administrativ din Nisa urmând să se pronunţe luni. Costumul burkini (termen construit prin contracţia cuvintelor 'burka' şi "bikini") este rar întâlnit pe plajele din Franţa, dar pe coasta mediteraneană unele femei musulmane vin la plajă acoperite cu vestimentaţie specific islamică. Franţa găzduieşte cea mai numeroasă comunitate musulmană din Europa. În anul 2010, autorităţile de la Paris au interzis portul vălului integral în spaţiul public, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.