Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Oradea achiziţionează terenuri pentru amenajarea celui mai mare parc din municipiu

craiovaforum
gradina botanica

Primăria Oradea achiziţionează terenuri pentru amenajarea celui mai mare parc din municipiu, numit Grădina urbană Nufărul, o grădină botanică în aer liber, pe o suprafaţă totală de şase hectare, în zona străzii Lotus, pe terenuri lăsate în paragină, un proiect estimat la o valoare de 20 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Grădina Nufărul va cuprinde o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, un lac creat artificial, chiar şi o zonă dedicată copiilor, "City of Kids". Împreună cu parcul Salca şi cu zona sportivă deja amenajată din vecinătate se va crea o zonă verde de 15 hectare, cu toate dotările necesare locuitorilor din cartier: zone verzi liniştite şi diverse, terenuri de sport, orăşel pentru copii, piste de alergare, alei şi locuri de joacă etc.

Consilierii locali au aprobat joi, în şedinţă de consiliu, achiziţionarea de către UAT - Municipiul Oradea a două parcele, în suprafaţă de 0,7 hectare, în zona străzii Lotus, din cartierul Nufărul, în vederea realizării acestui proiect de interes public local.

"În zona respectivă avem un teren de aproximativ 6 hectare pe care Primăria a aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea grădinii urbane Nufărul. Am început achiziţiile de terenuri în zona respectivă, iar la nivel de administraţie am ales ca locurile pe care dorim să le transformăm să le cumpărăm direct de la proprietari", a precizat, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.

Parcelele au o suprafaţă de 2.113 mp, respectiv 5.682 mp şi se achiziţionează la preţul de 120 euro/mp.

După această tranzacţie, din totalul de circa 6 hectare, Primăria Oradea va fi proprietar pe un hectar, dar în perioada următoare sunt aşteptaţi şi ceilalţi proprietari la primărie pentru a-şi vinde terenurile. De altfel, a precizat Birta, zona este blocată de primărie pentru alte construcţii fiind declarat interesul public al municipiului pentru aceste terenuri.

Proiectul Grădinii urbane Nufărul prevede amenajarea unei zone verzi care se doreşte să fie un punct de atracţie atât pentru orădeni, cât şi pentru turişti care vizitează oraşul. Un loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiaşului existent care face legătura cu pârâul Peţa.

Se va construi o seră propriu-zisă, în care vor funcţiona ateliere şi laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea - Facultatea de Ştiinţe/Protecţia Mediului, se vor amenaja spaţii verzi cu vegetaţie variată.

Proiectul mai presupune realizarea unei promenade suspendate care va face legătura între Peţa şi complexul comercial Lotus. Accesul la această pasarelă se va putea face şi dintr-un turn de observaţie care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic şi care va fi realizat pe o structură uşoară.

Proiectul Grădinii va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional, aprobat recent de Comisia Europeană, estimându-se că în martie-aprilie 2023 vor fi semnate contractele de finanţare şi demarate procedurile pentru execuţia lucrărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.