DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primăria Sectorului 1 și Romprest au fost amendate de Garda de Mediu. Care sunt neregulile depistate de comisari

pressone.ro
gunoi gunoaie

Garda Naţională de Mediu (GNM) a sancţionat cu suma de 440.000 de lei operatori de salubritate din Bucureşti, precum şi două primării de sector pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul deşeurilor, informează instituţia, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Controalele au avut loc în perioada 2 - 15 iunie 2021, iar comisarii de mediu au verificat modul în care primăriile de sector din municipiul Bucureşti şi societăţile de salubritate cu care acestea au încheiate contracte au asigurat salubrizarea la nivelul Capitalei.

Potrivit sursei citate, în timpul verificărilor, au fost constatate următoarele nereguli: la nivelul municipiului Bucureşti nu a fost implementat Planul Municipal de Gestiune a Deşeurilor, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor; nu este implementat instrumentul "Plăteşte pentru cât arunci", conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor; nu au fost încheiate contracte cu organizaţii care pun în aplicare obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje (OIREP), în vederea raportării trasabilităţii deşeurilor de ambalaje, astfel încât ţintele anuale de reciclare ale producătorilor să fie atinse, conform OUG 74 din 2017; nu sunt actualizate contractele de delegare cu operatori care administrează depozite de deşeuri, conform Legii 101 din 2006, privind serviciul de salubrizare a localităţilor.

Ca urmare a celor constatate, patru operatori de salubritate au fost sancţionaţi contravenţional pentru lipsa autorizaţiilor de mediu sau pentru nerespectarea prevederilor acestora, iar operatorul din sectorul 3 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii de depozitare deşeuri de orice fel în spaţii neautorizate.

De asemenea, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu, operatorul din sectorul 4 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii până la obţinerea acestui document.

Astfel, au fost sancţionaţi: Romprest Service - cu două amenzi contravenţionale în valoare de 70.000 de lei, Supercom (50.000 de lei), Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 (60.000 de lei) şi Rosal Group (50.000 de lei).

În plus, primăriile sectoarelor 1 şi 6 au fost sancţionate cu amenzi de 160.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, respectiv: "Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: f) asigură, prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a parcurilor publice".

Reprezentanţii GNM susţin că pentru rezolvarea situaţiei de la nivelul Capitalei se impun soluţii, precum: implementarea instrumentului economic care are la bază principiul "Plăteşte pentru cât arunci", conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, iar colectarea separată şi transportul fracţiilor neamestecate în vederea reciclării deşeurilor este singura modalitate prin care pot fi reduse costurile de salubrizare pentru populaţie, prin evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.