Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, într-un nou conflict cu Guvernul: Să respecte legea şi să asigure finanţare!

Inquam Photos / Octav Ganea
Emil Boc, Inquam Photos / Octav Ganea

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul municipiilor/oraşelor de la bugetul de stat, se arată într-un comunicat al AMR, semnat de preşedintele asociaţiei, Emil Boc.

AMR arată că, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN , se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât nu se va asigura finantarea transportului local al elevilor (in interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferand aceasta obligatie autoritatilor locale.

"Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011) stipuleaza clar ,fara evhivoc ,ca:

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ” ,finantarea asigurandu-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobarii ,de catre Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021 ,municipiile si-au construit bugetele pe anul in curs plecand de la legislatia in vigoare ,respectiv de la asigurarea finantarii acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat .

Aprobarea acestei ordonante de catre Guvernul Romaniei ,prin care se incearca modificare legislatiei privind finantarea de la bugetul de stat a transportului elevilor , prin OUG , dupa aprobarea bugetului in parlament ,este de natura sa creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii ,punand in pericol chiar functionarea eficienta a sistemului de invatamant preuniversitar la nivel national.

Totodata se incalca unul din principiile autonomiei locale conform caruia nu se pot transfera responsabilitati catre autoritatile locale fara asigurarea sursei de finantare", se mai arată în comunicat AMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.