Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarii din Budapesta şi Varşovia cer o alianţă în faţa conservatorilor, la care să adere Praga şi Bratislava

budapesta

Primarii proeuropeni din Budapesta şi Varşovia, proveniţi din rândurile opoziţiilor din ţările lor, au în vedere o alianţă în faţa conservatorilor la putere în Ungaria şi în Polonia, iniţativa pe care să o propună şi Bratislavei şi Pragăi şi să o facă cunoscută la Bruxelles, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Noul primar al Budapestei, Gergely Karacsony, de centru-stânga, care i-a administrat recent partidului Fidesz al premierului Viktor Orban prima înfrângere electorală importantă din ultimii zece ani, i-a prezentat proiectul său lui Rafal Trzaskowski, omologul său de la Varşovia, la rândul lui învingător în faţa unui candidat conservator naţionalist.

Karacsony a declarat pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza că a discutat cu Trzaskowski despre 'o cooperare întărită între capitalele ţărilor din Grupul de la Vişegrad' (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia).

'Avem de îndeplinit o misiune simplă. În fiecare din ţările noastre, guvernele ne îndepărtează pe noi, cetăţenii, de centrul european. Numai marile oraşe mai rezistă. Iar în fruntea fiecăreia din cele patru capitale se află primari progresişti. Acest lucru deschide un câmp de cooperare perfect', a explicat Karacsony.

Citește și: Olguța Vasilescu reacționează după ce Cozmin Gușă a intrat în PSD:’Nu mă simt confortabil’

Potrivit acestuia, cele patru capitale ar putea face presiuni comune asupra Bruxelles-ului 'pentru a transfera mai multe fonduri europene direct către marile oraşe, fără intermedierea administraţiilor centrale'.

Capitala Varşovia şi alte mari oraşe din Polonia se plâng de fondurile insuficiente venite de la bugetul de stat, în timp ce cheltuielile se acumulează.

'Este o idee interesantă care merită discutată', a declarat miercuri pentru France Presse purtătorul de cuvânt al primăriei din Varşovia, Kamil Dabrowa.

'O primă ocazie (de a discuta) se va prezenta pe 8 noiembrie, în capitala germană', cu prilejul ceremoniilor de marcare a 30 de ani de căderea Zidului Berlinului, a precizat el.

Contactat miercuri de AFP, primarul Pragăi, Zdenek Hrib, a subliniat 'rolul în creştere' al marilor oraşe, declarând că salută 'această iniţiativă'. 'Imediat ce se va contura mai precis, voi fi bucuros să mă întâlnesc cu primarul Budapestei pentru a discuta detalii', a adăugat el.

Zdenek Hrib a refuzat totuşi să plaseze proiectul într-o optică de 'conflict' cu guvernul. 'Dimpotrivă, cred că o astfel de iniţiativă ar putea să facă mai uşoară viaţa guvernelor din diferitele ţări şi să contribuie la rezolvarea unor probleme ale oraşelor', a comentat el.

În ce-l priveşte pe primarul Bratislavei, Matus Vallo, acesta consideră că modelele de finanţare şi problemele marilor oraşe în relaţia cu guvernul 'rămân diferite' în fiecare ţară. 'De aceea, este dificil de făcut astăzi o declaraţie clară cu privire la iniţativa primarului din Budapesta', a afirmat el pentru AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.