DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primarii orașelor cheamă partidele la consultări: Jumătate din orașe se îndreaptă spre faliment

harta primari locale 2020

Asociația Orașelor din România (A.O.R.) a cerut, miercuri, organizarea de urgenţă a unor discuţii cu conducerile tuturor partidelor parlamentare pentru „corectarea nedreptăţilor” făcute de Guvernul Cîțu la împărțirea fondurilor pentru primării. Dacă Palatul Victoria va aloca în continuare fonduri după bunul plac, susțin primarii, acest lucru va duce la falimentul a mai bine de jumătate din orașele României.

„Este de notorietate faptul că toate guvernele au ţinut în subfinanţare bugetele locale şi că autorităţile administraţiei publice locale nu pot să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute de Constituţie şi legile în vigoare, fiind într-o dificultate vizibilă privind asigurarea funcţionării, cât şi în imposibilitatea de a finaliza proiectele începute şi, mai ales, a iniţierii altor proiecte. Asociația Orașelor din România (A.O.R.) constată cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost perpetuate de Guvernul Cîțu şi precizează că Hotărârea de Guvern nr. 1088 din 06.10.2021 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale, a fost propusă spre adoptare fără consultarea A.O.R. şi, probabil, a celorlalte structuri asociative”, transmite miercuri organizația primarilor.

„Asociația Orașelor din România își declară public nemultumirea față de situația actuală a administrației publice locale, exclusă de la consultarea cu Guvernul României – numeroşi primari considerând că cetăţenii din oraşele lor se simt jigniți și dezamăgiți în același timp de atitudinea sfidătoare, total nedemocratică, a Guvernului – consideră că guvernanții ar trebui să aibă în vedere binele şi interesele cetățenilor, dar și dezvoltarea comunităților locale, care sunt profund afectate prin lipsa unei finanțări corespunzătoare ca urmare a unor decizii total necugetate, dezavuând metoda discreţionară de finanţare prin pixul “Ministrului Binevoitor””, mai spun edilii de orașe.

Asociaţia Oraşelor din România constată că Guvernul a acţionat discreţionar și nu a folosit criteriile pe care A.O.R. le-a solicitat dintotdeauna pentru echilibrarea bugetelor:

  • numărul de locuitori; suprafaţa u.a.t.-ului; numărul de localităţi componente şi/sau de sate aparţinătoare;
  • completarea sumelor care provin din cota de 63% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat din acest an până la un nivel minim de 950 lei/locuitor/an, conform solicitărilor A.O.R.;
  • alocarea de sume suplimentare pentru funcţionarea unor servicii publice de complexitate sporită (licee; unităţi spitaliceşti; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; creşe; centre permanente pentru persoane în vârstă şi alte servicii sociale; servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă şi altele) care deservesc pe lângă locuitorii acestor u.a.t.-uri şi locuitorii din u.a.t.-urile învecinate;
  • alocarea sumelor necesare punerii în aplicare a prevederilor OUG nr. 156/2020 privind unele măsuri pentru susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile – în fapt, asigurarea sumelor necesare cofinanţării cheltuielilor eligibile şi a celor neeligibile pentru proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile.
  • repartizarea pe comune, oraşe, municipii şi judeţe a fost făcută pe o abordare vădit politică în defavoarea oraşelor cu primari din partidele care nu se află la guvernare – alocarea medie fiind de:
  • 11,00 lei/locuitor pentru oraşele cu primari din partidele care nu se află la guvernare;
  • 64,50 lei/locuitor pentru oraşele cu primari din partidele care se află la guvernare;

„Aşadar, A.O.R. propune organizarea de urgenţă de discuţii cu conducerile tuturor partidelor parlamentare pentru corectarea nedreptăţilor făcute pentru cetățenii multor oraşe şi pentru susţinerea rezolvări situaţiei de dezechilibru create de HG 1088/2021 prin realizarea unei rectificări bugetare printr-o lege aprobată de către Parlamentul României, până la sfârşitul acestei luni, care să asigure, în completarea sumelor alocate prin HG 1088, un minim de 60,00 lei/locuitor pentru fiecare oraş.

Asociația Orașelor din România atrage încă o dată atenția Guvernului României că lipsa de receptivitate faţă de măsurile pe care A.O.R. le-a solicitat, argumentat, în discuțiile cu Prim-Ministru şi cu Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la rectificările de buget pentru acest an, va duce la falimentul previzibil spre care se îndreaptă mai bine de jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş”, mai transmite asociaților primarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.