Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăriile din UE primesc 4 miliarde de euro: banii trebuie folosiți pentru primirea refugiaților ucraineni

gfmag.com
euro digital

Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Uniunii Europene, a anunţat un program în valoare de 4 miliarde de euro pentru 2022 şi 2023, care să ajute oraşele şi regiunile din statele membre ale UE să răspundă nevoilor urgente de investiţii şi să facă faţă provocărilor de a primi şi integra refugiaţii de război din Ucraina.

”Noul program BEI, care aşteaptă aprobarea Consiliului de administraţie al BEI, are ca scop să finanţeze dezvoltarea infrastructurii sociale cheie pentru oferirea de servicii publice refugiaţilor, inclusiv locuinţe, şcoli, spitale şi grădiniţe. Sprijinul financiar va fi completat cu sprijin consultativ, respectiv asistenţă tehnică gratuită acordată autorităţilor locale din statele membre ale UE pentru evaluarea rapidă a nevoilor locale şi planificarea, prioritizarea şi pregătirea investiţiilor aferente”, a transmis, sâmbătă, instituţia financiară printr-un comunicat de presă, relatează NEWS.RO.

Consiliul BEI a aprobat deja Pachetul BEI de solidaritate cu Ucraina pe 4 martie 2022. În cadrul acestui pachet, între 8 şi 25 martie, Banca UE a pus la dispoziţie 668 milioane EUR ca sprijin urgent sub formă de lichidităţi pentru guvernul Ucrainei.

În plus, BEI intenţionează să ofere finanţare suplimentară pentru a ajuta guvernul Ucrainei să ofere în continuare servicii publice esenţiale cetăţenilor rămaşi în Ucraina.

”Conform discuţiei dintre preşedintele BEI, Werner Hoyer, şi primul-ministru al Ucrainei, Denis Shmyhal, aceste fonduri sunt dedicate sprijinirii proiectelor de transport, energie, dezvoltare urbană şi digitalizare şi fac parte din Pachetul de solidaritate cu Ucraina, pregătit în cooperare cu Comisia Europeană. BEI va continua să exploreze posibilităţi de a ajuta Ucraina şi refugiaţii ucraineni împreună cu Comisia Europeană, în special prin componenta de investiţii şi competenţe sociale din cadrul programului recent înfiinţat InvestEU”, a mai transmis instituşia financiară.

”Suntem devastaţi de distrugerile cumplite provocate Ucrainei şi poporului său şi de faptul că milioane de oameni fug din ţara lor în căutarea păcii şi securităţii. Oroarea la care suntem martori ne întăreşte hotărârea de a acţiona. Cu Pachetul iniţial de solidaritate cu Ucraina şi cu noul program, în valoare de 4 miliarde EUR, pentru statele membre ale UE, vom sprijini Ucraina şi vom ajuta comunităţile care primesc refugiaţi, pentru ca acestea să le ofere facilităţi sociale vitale: locuinţe, şcoli, spitale. Sunt profund recunoscător preşedintei Ursula von der Leyen şi primului-ministru Justin Trudeau pentru leadershipul lor şi pentru mobilizarea comunităţii internaţionale în sprijinul Ucrainei. Lumea trebuie să se ridice la înălţimea curajului şi rezilienţei exemplare ale poporului ucrainean şi să îl ajute pe acesta şi pe cei care îl sprijină”, a declarat preşedintele BEI, Werner Hoyer.

BEI a promis ajutor la ”Stand Up For Ukraine", un eveniment global de strângere de fonduri pentru refugiaţi şi pentru oameni strămutaţi intern în Ucraina, lansat de Comisia Europeană, guvernul Canadei şi organizaţia societăţii civile internaţionale Global Citizen sâmbătă, în Varşovia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.