Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul din Arad, acuzații la adresa MApN : Blochează reabilitarea

Nine O`Clock
gheorghe falca

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, acuză MApN că blochează începerea lucrărilor de reabilitare a cazarmei în care ar uma să fie mutați militarii din Cetatea Aradului. MApN ceruse Primăriei Arad să transfere în patrimoniul statului fosta cazarmă pentru a o moderniza cu fFonduri de la bugetul de stat, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentanților Primăriei Arad, demersurile de preluare a Cetății Aradului de către municipalitate de la Ministerul Apărării Naționale, necesare introducerii în circuitul turistic internațional, au început încă din anii 1990, însă până la această dată, proiectul nu a fost finalizat.

De altfel, în urmă cu 18 ani, a fost încheiat un protocol între Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale cu privire la transferul cetății, cu condiția ca municipalitatea să reabiliteze unitatea militară Gal, o fostă cazarmă.

În ultimii doi ani, Primăria Arad a și alocat banii necesari pentru lucrările de reabilitare, însă acestea nu au început, susține Gheorghe Falcă, pentru că Ministerul Apărării Naționale nu a emis un aviz pentru realizarea lor.

“Așa cum rezultă din documentația existentă, de doi ani de zile Ministerul Apărării Naționale nu a emis un aviz pentru realizarea investițiilor la Unitatea Militară Gai, neexistând, din 2016 până în prezent, nicio întâlnire între Ministrul Apărării și primarul municipiului Arad pe această temă. Primăria Municipiului Arad și-a îndeplinit, în decursul timpului, obligațiile asumate, urmând ca și pe viitor, să faciliteze toate demersurile necesare transferului cetății către municipiul Arad”, a arătat Primăria Arad.

Recent, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Primăriei Arad punerea la dispoziție a documentației tehnico-economice necesare inițierii demersurilor privind transmiterea unității medicale Gai din domeniul public al orașului Arad în cel al Ministerului Apărării Naționale, cu scopul reabilitării ei cu bani de la bugetul de stat.

“Prin documentul solicitat de către minister, Primăriei municipiului Arad, de transmitere a documentației tehnico-economice, se confirmă faptul că studiile realizate sunt corecte, și nu în ultimul rând se confirmă faptul că cetatea nu este, până la această dată, a Primăriei, ci este a ministerului, iar acesta are obligația de a o întreține”, a informat Primăria Arad.

Primarul Gheorgh Falcă a declarat că instituția pe care o conduce este interesată să obțină Cetatea Aradului de la Armată, care ar urma să fie introdusă în circuitul turistic internațional.

“Decizia municipalității este de a respecta solicitarea ministerului. Aradului i-au fost luați în acest an 16 milioane de euro, de aceea credem că Guvernul României poate să își asume financiar sumele necesare pentru reabilitarea Unității Militare Gai și construcției unor noi pavilioane în acea unitate. Ulterior, se va face transferul armatei din cetate către Unitatea Militară Gai și în final, se poate face transferul cetății către municipalitate. Am solicitat Statului Major General o întâlnire pentru a pune pe hârtie toate documentele necesare acestui transfer. Noi vom îndeplini toate condițiile pentru a evita orice piedică în calea acestui transfer, deoarece suntem interesați de a obține în final cetatea în administrarea municipalității”, a declarat Gheorghe Falcă.

Ministerul Apărării Naţionale ceruse Primăriei Arad să transfere în patrimoniul statului o fostă cazarmă pentru a o moderniza cu fonduri de la bugetul de stat, în condiţiile în care administraţia locală nu şi-a respectat această obligaţie.

"Ministerul Apărării Naţionale a solicitat vineri, 26 octombrie, Primăriei Municipiului Arad, printr-o scrisoare adresată primarului municipiului de către ministrul Mihai Fifor, iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului „718 Arad-Gai”, din domeniul public al Municipiului Arad, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului", se arăta într-un comunicat transmis de MApN.

Ministerul condus de Mihai Fifor preciza că în 2010, prin hotărâre de Guvern, Cetatea Aradului a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru ca potenţialul istoric şi cultural să fie valorificat, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

"Hotărârea de Guvern menţionată a condiţionat expres acest transfer de reabilitarea şi aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spaţiu, imobilul „718 Arad-Gai”, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum şi de transferul către M.Ap.N. a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.). Având în vedere că autorităţile locale ale Municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligaţii, ministrul apărării naţionale a dispus ca M.Ap.N. să îşi asume reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul „718 Arad-Gai”, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie şi eliberării în cel mai scurt timp a Cetăţii Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, aşa cum a fost decis în urmă cu opt ani", arăta MApN.

Prin scrisoarea trimisă Primăriei Arad, ministrul apărării naţionale avertiza că, în cazul în care propunerile nu vor fi acceptate, M.Ap.N. va fi nevoit să solicite pe cale judiciară, predarea imobilului „718 Arad – Gai”, având în vedere că autoritatea locală nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin protocolul de colaborare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.