Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul general al Capitalei a participat la conferința aleșilor locali din România și Moldova

sava orban

Primarul General, Razvan Sava, a participat duminica, 10 aprilie,  la Parlamentul României, la  prima ediție a Conferinței Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova.

Evenimentul, la care au participat peste 800 de primari din Romania si Republica Moldova, reprezentanti ai consiliilor judetene, ai raioanelor si parlamentelor celor doua tari,  a fost  organizat de Grupul Parlamentar Prietenii Unirii, Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012 și Institutul Pentru Cultură și Drepturi Europene.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a lansat apelul ÎNFRĂȚIREA FACE PUTEREA, prin care îndeamnă autoritățile publice locale să participe la un plan coordonat în vederea stimulării relațiilor de cooperare și înfrățire între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului.

Primarul General Razvan Sava: „ Știm cu toții că avem același sînge, aceeași limbă că suntem parte a aceluiași popor. Din păcate, acum suntem două țări. Și eu cred că în timp vom putea ajunge să reparăm nedreptățile istoriei. Însă, pentru ca ”Unirea” să devină posibilă, trebuie să o construim zi de zi.

În  anii 90 construiam poduri de flori, simbolice, desigur. După, România a început un proces mai amplu. S-a mărit numărul de burse pentru studenți, s-au ușurat formalitățile pentru acordarea cetățeniei românești moldovenilor de peste Prut. S-a început parteneriatul pentru gazoduct și scăderea dependenței energetice față de Moscova.Sunt pași concreți care s-au făcut”.

Primarul Capitalei a subliniat ca in perioada următoare România și Moldova trebuie să își întărească parteneriatul:

„ Pentru a ajunge la dezideratul nostru-UNIREA-trebuie ca acest lucru să fie dorit și de către cetățeni. Aici, cred că primarii, aleșii locali au un rol extrem de important. Este cunoscut faptul că primarii sunt oamenii cei mai apropiați de comunitate și au cel mai mare grad de reprezentativitate.Noi, primarii, trebuie ca zi de zi să lucrăm în favoarea-UNIRII. La noi în comunitate trebuie să le explicăm că avem același sânge, suntem același popor, trebuie să trezim sentimentul de identitate națională, dar în același timp trebuie să le explicăm avantajele și beneficiile acestei uniri. Unde-s doi puterea crește-și nu este numai un vers, este o realitate în acest context geopolitc extrem de complicat, în acest context economic.

Înfrățirea face puterea!. Împreună putem lega parteneriate benefice pentru comunitățile noastre. Putem să ne împărtășim din experiența noastră managerială, din experiența noastră de accesare a fondurilor europene. Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună-administrația locală din România și cea din Moldova, iar toate acestea sunt sigur că vor fi dezbătute pe larg, azi , la acest eveniment”.

Reuniunea a urmarit, de asemenea,  intensificarea relațiilor economice și culturale dintre comunitățile locale din Republica Moldova și România, familiarizarea participanților cu legislația și normele interne și europene în domeniu, precum și crearea unei platforme prin care autoritățile locale să își exprime viziunea privind viitorul cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului. Acțiunea 2012 va sprijini primarii din România în toate demersurile pentru a realiza înfrățiri cu localități din Republica Moldova.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.