Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele dezbateri prezidentiale – UN FIASCO. De ce le evita candidatii

duel, dezbatere

Primele dezbateri prezidentiale din aceasta campanie au fost organizate de TVR, gratie unui format de emisiune electorala care avea sa puna fata in fata cate doi candidati dintre cei inscrisi in cursa pentru Cotroceni. Ceea ce suna ca o propunere interesanta s-a transformat intr-un fiasco din cauza absentei a patru din opt candidati.

Din dorinta de a fi cat mai echidistanti, TVR a ales sa traga la sorti actorii din aceste dueluri prezidentiale. Astfel cei care ar fi trebuit sa se confrunte sunt: Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei,  Teodor Meleşcanu şi Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL) şi Dan Diaconescu, Vadim Tudor şi Gheorghe Funar; Victor Ponta (PSD) si Constantin Rotaru, prezidenţiabilul Partidului Alternativa Socialistă.

In final niciunul dintre aceste dueluri nu au avut loc. In fiecare emisiune unul dintre candidati s-a prezentat, iar celalalt nu. Singurul duel care nu a avut loc inca este cel dintre Victor Ponta si Constantin Rotaru, dar nici aici nu vom avea surprize, premierul anuntandu-si deja intentia de a nu participa.

Astfel patru dintre cei opt candidati care ar fi trebuit sa fie prezenti in dezbaterile de pana acum, au ales sa isi trimita cate un reprezentant – lucru permis de CNA.

De ce au fugit candidatii de dezbaterile TVR

Primii care trebuiau sa se dueleze au fost Calin Popescu Tariceanu si Monica Macovei. Tariceanu a anuntat insa ca are un program prea incarcat, fiind in campanie, si a ales sa o trimita in locul sau pe purtatoarea de cuvant a PLR – Gratiela Gavrilescu.

„Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, are în această seară o serie de activităţi electorale stabilite în calendarul de campanie cu mai mult timp în urmă. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu nu va putea onora invitaţia Televiziunii Române de a participa la emisiunea de dezbatere electorală de la ora 21.00“, se arata intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Monica Macovei n-a ezitat sa-l atace pe Tariceanu pentru aceasta abandon anuntat – „Hai, fă-ţi curaj şi vino! Mai rău decât să încerci să ajuţi sponsori sau prieteni de partid să nu răspundă în faţa legii pentru posibile jafuri, nu poate fi! Mai rău decât să fii instrumentul PSD în aceste alegeri, nu poate fi!“, a spus Monica Macovei, tot pe Facebook.

Purtatorul de cuvant al PLR si reprezentantul lui Tariceanu in emisiune sustine ca invitatia la dezbatere a fost primita „din scurt”, desi tot ea precizeaza ca a fost primita vineri iar emisiunea a vea loc luni. Mai mult decat atat, ea a raspuns evaziv pentru Adevarul privind activitatile de campanie care l-au impiedicat pe Tariceanu sa ajunga la dezbatere:

„Domnul Tăriceanu a avut şi o întâlnire cu pensionari, a fost plecat în mai multe locuri. Să nu credeţi că nu a vrut să se ducă, nu a fost aşa! A fost foarte din scurt. Când trebuie să fii serios, eşti până la capăt“, a spus Gratiela Gavrilescu.

Amintim ca Tariceanu a fost prezent cu o si inainte de dezbatere la Antena 3, iar in urmatoarele zile a participat la emisiuni de la Romania TV si Digi 24.

Klaus Iohannis a fugit si el de confruntare. Tragerile la sorti ale TVR-ului reusisera sa aduca la aceasi masa pe unul dintre cei mai tacuti candidati – Iohannis si pe cel care poate vorbi ore in sir fara oprire, „sezationalul” Dan Diaconescu. Acesta din urma cu a ratat ocazia de a fi in direct, de a-si expune ideile. Iohannis insa a ales sa isi trimita un reprezentant – pe secretarul general al PNL Marian Petrache, care cu greu a reusit sa spuna ceva in emisiune pe langa discursul fluviu al lui Diaconescu.

„Klaus Iohannis, nu ştiu dacă aţi remarcat, nu prea poate fi prezent la emisiuni decât luni sau marţi, la început de săptămână. În restul săptămânii, este plecat în teritoriu, are activităţi de campanie. E simplu“, a spus Petrache pentru Adevarul, aratand ca tot programul incarcat a stat si in calea candiatului PNL.

Un alt duel ar fi trebuit sa fie intre Teodor Melescanu si Kelemen Hunor. Cel din urma nu s-a prezentat si l-a trimis in locul sau pe Attila Korodi.

„Astăzi a fost un moment important la Cluj, comemorarea Holocaustului şi a fost un program important făcut în agenda domnului Kelemen“, a motivat Korodi, absenta candidatului UDMR.

Iar duelul s-a transformat intr-o discutie amicala intre Melescanu si Korodi, ei cazand de acord pe multe idei iar Melescanu ajungand chiar sa il laude pe Kelemen Hunor: „Are un mesaj foarte bun, oricare dintre noi şi-l poate însuşi“, a spus Meleşcanu despre clipul electoral al lui Kelemen. „Îmi însuşesc toate ideile pe care le-a spus domnul Hunor“, a încheiat el, cu precizarea că diferenţa o va face modul în care fiecare candidat îşi pune teoriile în practică.

Cel mai savuros duel pe care multi al asteptau avea sa fie intre Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar. Neasteptat, Corneliu Vadim Tudor nu s-a prezentat la dezbatere, trimitandu-l pe Adrian Popescu in locul sau. Acesta a explicat ca tribunul s-a razgandit cu 5 minute inainte de emisiune, desi initial dorea sa participe.

Fie ca absentele au fost motivate de argumentele aduse de reprezentantii candidatilor, fie ca a fost o chestiune de strategie, cert este ca pana in turul doi sunt slabe sansele de a vedea o dezbatere intre doi sau mai multi candidati fata in fata.

Echipele de campanie prefara probabil sa nu riste o dezbatere care de multe ori le poate pune in offside candidatul. Pe langa asta teoriile comunicarii politice arata ca un candidat nu trebuie sa intre in duel decat cu competitorul sau direct, nu cu unul aflat la mare distanta de el in sondaje. Astfel de dezbateri dezechilibrate ar fi in dzavantajul celui mai bine plasat care l-ar valida si l-ar avantaja astfel pe cel mai slab clasat. In spatele unei astfel de teorii se paote ascunde si refuzul premierului Victor Ponta de a intra in duelul organizat de TVR, intre el si Constantin Rotaru.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.