DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primele distincții ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, acordate de Patriarhul Daniel

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam patriarhul daniel

Patriarhul României va acorda pe viitor și distincții mitropolitane, în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Mitropolia nu avea până acum înființate distincții separate de cele patriarhale, lucru reglementat la cea mai recentă întrunire sinodală, unde au fost înființate 7 ordine.

„Acestea sunt necesare ca o treaptă de mijloc între distincţiile de la eparhii şi cele de la Patriarhie”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, potrivit basilica.ro.

Citește și: VERDICTUL unui fost judecător CSM: Obligativitatea de a purta măști în spațiu liber, NELEGALĂ

Ordinele poartă nume de sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, cu scopul de a scoate în evidenţă personalitatea lor. Acestea vor fi acordate pentru diverse merite, după cum urmează:

Ordinul „Sf. Ier. Iachint de Vicina” va fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate de apărare și slujire a dreptei credințe sau de promovare a culturii și spiritualității românești.

Ordinul „Sf. Ier. Grigorie Dascălul” va putea fi acordat celor care s-au remarcat prin activitatea pastorală, misionară, socială sau culturală.

Ordinul „Sf. Ier. Calinic de la Cernica”, pentru cei cu o deosebită activitate administrativ-bisericească, filantropică sau cultural-editorialistică.

Ordinul „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, celor care s-au evidențiat printr-o activitate teologică, didactic-educațională, de apărare și promovare a valorilor creștine sau de promovare a dialogului interconfesional.

Citește și: Utilizatorii WhatsApp vor avea o SURPRIZĂ! Compania anunță o nouă funcție

Ordinul „Sf. Cuvios Ioan Casian” poate fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate spirituală, misionară sau apologetică.

Ordinul „Sf. Gherman din Dobrogea”, celor cu o deosebită activitate de apărare și de slujire a dreptei credințe.

Ordinul „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou”, celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate social-filantropică și de slujire rodnică și devotată a Bisericii.

Toate ordinele vor avea gramată și vor fi însoțite, în cazul ierarhilor, de engolpion, al clericilor, de cruce pectorală, iar pentru mireni, de cruce insignă.

Pentru realizarea gramatei și engolpionului fiecărui ordin mitropolitan, va fi utilizată icoana sfântului respectiv, informează Cancelaria Patriarhiei Române.

În Biserica Ortodoxă Română, „la nivelul eparhiilor, prin hotărâre a Permanenţei Consiliului eparhial, se pot institui distincţii arhiepiscopale sau episcopale, cu gramată, pentru clerici şi mireni, după rangul eparhiei, iar la mitropolii, prin hotărâre a Sinodului mitropolitan, se pot institui distincţii mitropolitane, cu gramată, pentru clerici şi mireni” (Statutul Bisericii Ortodoxe Române, Art. 148).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.