Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele efecte ale demersului FACIAS! MIPE a demarat o acțiune de control pentru documentele secretizate!

FACIAS
FACIAS

La finalul lunii aprilie, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a acționat în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), solicitându-i să furnizeze anexele din Planul Național de Redresare și Reziliență, anexe ce conțin informații cu privire la modul în care acesta a fost negociat. Acțiunea de chemare în judecată a venit după refuzul sistematic din partea MIPE la solicitările FACIAS de a pune la dispoziție documentele solicitate, clasificându-le ca „secrete”. La doar câteva zile după ce demersul nostru a fost oficializat, MIPE a reacționat!

În răspunsul transmis către FACIAS de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministrul Marcel Boloș informează că la nivelul ministerului pe care îl conduce a fost demarată o acțiune de control pentru identificarea posibilelor documente secretizate. Demersul este important deoarece românii au dreptul să cunoască informațiile care au stat la baza negocierilor privind PNRR și pe care ministrul de atunci, din motive necunoscute, a ales să le țină departe de ochii cetățenilor.

Amintim că FACIAS a descoperit că atât comunicarea dintre partea română, reprezentată de MIPE și Comisia Europeană, cât și documentele asociate cu crearea PNRR, au fost clasificate ca „secret de stat”, deși acestea conțin detalii despre acțiuni economice și sociale ce privesc românii. În plus, FACIAS a semnalat faptul că, prin secretizarea acestor documente, se încalcă chiar una dintre reformele propuse prin PNRR, respectiv cea privind transparența decizională.

Demersul FACIAS în ceea ce privește desecretizarea documentelor care au stat la baza PNRR are ca scop descoperirea abuzurilor statului în dauna intereselor românilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.