Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele IMPRESII despre `varza cu păstârnac` din Parlamentul României. Ce se anunță/ ANALIZA

varza

Guvernul Grindeanu face azi cunoștință cu ministerele. Ieri însă toți cei propuși au fost față în față cu parlamentarii și cu jurnaliștii, iar prestațiile lor vor cântări greu în felul în care vor fi priviți și analizați în viitor. Se impun câteva precizări față de ceea ce s-a văzut sau NU s-a prea văzut ieri în Parlament și apoi în baza lor câteva scurte considerații despre cum se vor desfășura ostilitățile pe viitor pentru că nu ne vor aștepta deloc momente de pace și prosperitate, ci un război politic general și total cu toate armele pe masă.

Vezi și: Ce nu s-a văzut la TV: Semnalul de război dat de Iohannis

Câteva observații după prima mare încleștare parlamentară:

-cei mai vocali opozanți ai regimului PSD-ALDE sunt cei de la PMP, urmați de cei de la USR. Unii liberali au părut că fraternizează cu adversarul (vezi AICI). Nu se știe cine a ordonat blocajul, dar în mai toate comisiile parlamentare cei de la PMP au fost blocați ceea ce a dus la protestele lor vehemente și deci la o vizibilitate sporită în media. Foarte ”colțoși” au fost și reprezentanții USR, mai ales cei din Comisiile Juridice care au cerut explicații clare de la Coaliția PSD-ALDE referitoare la legile Justiției și AMNISTIE, dar au fost nejustificat persiflați ceea ce i-a făcut pe aceștia să îl acuze pe ministrul Florin Iordache ca fiind ”un autist politic”.

-prim-ministru a avut în Parlament o evoluție ezitantă, iar discursul rostit în fața Parlamentului a avut pasaje patetice cu tușe naționaliste de o calitate îndoielnică dând impresia de multe ori că e la prima lectură.

-liderul PSD a mers pe linia din campanie și a anunțat încă o dată unde e comanda în caz că unii din partid nu au înțeles. A părut mai mult un mesaj pentru interiorul partidului, deși s-ar fi vrut un mesaj pentru cei din afara Coaliției.

Vezi și: VIDEO Începe RĂZBOIUL: Președintele Iohannis, discurs ACID la jurământul Guvernului Grindeanu

-un discurs articulat al liderului interimar al PNL, Raluca Turcan, care a vrut sa demonteze bucată cu bucată promisiunile PSD din campanie și a vorbit de ”abuzul de încredere al PSD” din campania electorală. Cu toate acestea au fost destul liberali care au boicotat discursul șefului lor prin glumițe la adresa lui (ei) în fața jurnaliștilor pe holurile Parlamentului.

-o apariție dezinvoltă a liderului USR, Nicușor Dan. A fost singurul politician care nu a citit un discurs și a vorbit despre ”cele două Românii”: una prezentată de Coaliția PSD-ALDE și România reală făcând trimitere la trecut când în opinia sa Guvernările PDSR și apoi PSD ar fi fost cele mai pustiitoare pentru țară și statul de drept.

-liderul UDMR nu și-a ascuns nemulțumirea că în guvern sunt tolerați oameni de genul Olguței Vasilescu care în trecut au avut atitudini șovine și chiar au amenințat că sprijinul lor este unul condiționat, bine determinat în timp și unul care nu prea are răbdare.

-cei mai mulți candidați de miniștri sunt foarte slab pregătiți profesional. Unii dintre ei au fost supravegeați în comisii chiar de baronii care i-au susținut având asupra lor și fițuici cu întrebările și răspunsurile pe care le vor primi - cel mai vizibil a fost la Adriana Petcu de la Ape și Păduri.

-sunt și membri ai Cabinetului Grindeanu care au confirmat așteptările: Ionuț Vulpescu la Ministerul Culturii, Florin Jianu de la Ministerul pentru IMM-uri, Sevil Shhaideh de la Dezvoltare și Olguța Vasilescu la Muncă.

-foarte slab pregătiți și un gust amar pentru toată lumea au lăsat Alexandru Petrescu de la Ministerul Economiei (a declarat că va reforma societăți aflate în subordinea celui de la Energiei), Toma Petcu de la Energie la care s-a văzut clar că pare a fi doar receptorul și telecomanda aflându-se la pușculița ALDE și a dovedit carențe grave în pregătirea profesională, Ana Birchall de la Afaceri Europene la a cărei audiere chiar reprezentanții PSD au părăsit sala cu diverse ocupații, Andreea Pastârnac de la Românii de pretutindeni care a dovedit că nu cunoaște deloc problematice românilor din Diaspora, Adriana Petcu de la Ape și Păduri (a admis că se pricepe doar la Ape) ș.a.m.d

-restul candidaților au avut prestații îndoielnice, pe alături chiar jalnice... multe puse pe seama emoțiilor apariției în fața comisiilor parlamentare și a presei.

-greii PSD din comisii nu și-au ascuns față de presă nemulțumirea pentru cei mai mulți din candidați ironizându-i în fața presei în particular.

Concluzii:

Vezi și: Lia Olguța Vasilescu intră în forță la Ministerul Muncii: Primele măsuri, şapte ordonanţe de urgenţă

-adevărata Opoziție în Parlament NU va veni din partea PNL. PMP și USR (după ce vor fi căpătat niște experiență parlamentară) vor fi vârfurile de lance ale bătăliei din Parlament cu cei din PSD, ALDE și pe alocuri UDMR.

-în PSD, cel puțin în Parlament, se va face un joc de așteptare din partea celor cu ștate vechi în așteptarea unor ”zile mai bune” când nu vor ezita să înceapă războiul cu cei din actualul guvern.

-adevăratul șef al Guvernului este președintele PSD Liviu Dragnea, iar comenzile cu greutate vor veni de la biroul președintelui Camerei Deputaților.

-cei mai mulți din miniștri vor răspunde exclusiv în fața baronului care l-a impus în guvern.

-prima remaniere se va face destul de curând (posibil în următoarele 3-4 luni).

-----

După ceea ce s-a întâmplat aseară la Palatul Cotroceni concluzia e și mai neagră - NU va fi liniște deloc, iar actualul guvernu nu va avea nici măcar câteva zile să experimenteze. Orice greșeală va fi taxată dur pentru că așteptările create sunt foarte mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.