Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele reacții din PSD după decizia istorică de la Chișinău privind utilizarea limbii române: Votul de azi Parlament este o revenire la normalitate

Inquam Photos
Marcel Ciolacu

„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate”, transmite liderul PSD, Marcel Ciolacu. El anunță că pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, va fi prezent la Chișinău, anunță Mediafax

„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi (joi - n.r.) din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc. Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Parlamentul a votat în lectura finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R.Moldova, inclusiv Constituția R.Moldova, potrivit deschide.md. Documentul a fost susținut de 57 de deputați PAS și deputatul MAN, Gaik Vartanean.

Proiectul prevede ca să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Și Titus Corlățean a comentat decizia de la Chișinău

La rândul său, și Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a comentat decizia istorică de la Chișinău.

"Limba română ca limbă oficială de stat în Republica Moldova!

O zi istorică la Chișinău! Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură (vot final decizional) înlocuirea "limbii moldovenești", această odioasă invenție stalinistă, cu LIMBA ROMÂNĂ!

În fapt, Parlamentul Republicii Moldova, urmare unei decizii din decembrie 2013 și, mai recent, unei sesizări a Curții Constituționale de la Chișinău adresate Parlamentului, a votat o lege de "implementare a considerentele unor hotărâri ale Curții Constituționale", care constatase încă din 2013, printr-o decizie cu caracter constituțional, că limba de stat în Republica Moldova, în baza Declarației de independență din 27 august 1991, este LIMBA ROMÂNĂ!

Legea a fost votată de 58 de deputați, din totalul de 101, iar 2 au votat împotrivă..

Salut acest vot istoric, reparatoriu juridic, istoric, cultural și moral și îi felicit pe Președintele Parlamentului, Igor Grosu și pe toți deputații care azi au dovedit demnitate și asumarea identității românești, intr-o țară supusă la multe provocări interne și externe, în principal de la Moscova, care și-a tot permis să "decidă" ce limbă se vorbește în Basarabia...Și nu în ultimul rând, să felicit retroactiv pe toți judecătorii Curții Constituționale pentru decizia din 2013, începând cu fostul judecător Tudor Panțîru, care a și prezentat ulterior acestei decizii în mod public, de mai mulți ani, care era soluția legală de rezolvare a problemei, care nu necesita modificarea Constituției. Ceea ce s-a și întâmplat în prezent.

Așteptăm cu încredere promulgarea legii de Președintele Republicii Moldova, pentru intrarea în vigoare a actului normativ.

PS. Fotografia ecranului cu indicarea rezultatelor istorice ale votului de la Chișinău a fost postată de deputatul Mihail Druță, un om care simte cu adevărat românește", a spus parlamentarul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.