Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele tramvaie achiziţionate din Turcia cu fonduri europene vor circula pe străzile Iaşiului începând de luni

laiasi.ro
iasi locuitori

Municipalitatea ieşeană va pune în funcţiune, începând de luni, 6 iunie, primele tramvaie Bozankaya achiziţionate cu fonduri europene şi va inaugura Centrul intermodal Ţuţora din bulevardul Virgil Săhleanu (Zona Industrială).

"Tramvaiele Bozankaya vor contribui evident la îmbunătăţirea în continuare a transportului public în oraşul nostru. De asemenea, finalizarea lucrărilor pe bulevardul Virgil Săhleanu va facilita circulaţia călătorilor spre şi dinspre Zona Industrială şi Tomeşti. Mulţumesc şi pe această cale companiei din Turcia pentru modul impecabil în care se derulează contractul de achiziţie a acestor tramvaie, precum şi constructorilor implicaţi în modernizarea infrastructurii. Graţie fondurilor europene pe care le-am accesat, Primăria asigură locuitorilor oraşului un transport public verde, modern, inteligent. Invit toţi ieşenii să circule cât mai mult cu tramvaiul şi cu celelalte mijloace de transport public şi cât mai puţin cu propriul autoturism. Transportul public ieşean este ecologic, ieftin şi sigur!", a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.ro.

Cel de-al şaptelea tramvai Bozankaya construit pentru municipiul Iaşi a ajuns în Depoul Companiei de Transport Public Iaşi în cursul serii de miercuri. Primele şase vagoane Bozankaya au fost primite în perioada septembrie 2021 - mai 2022. Până la sfârşitul acestui an, la Iaşi urmează să mai ajungă alte două tramvaie produse de această companie din Turcia.

Contractul a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 11 noiembrie 2019.

Licitaţia pentru achiziţia celor 16 tramvaie a fost împărţită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanţare europeană care includ şi lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziţiei acestor tramvaie este de 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor trei proiecte este de aproximativ 67,2 milioane de euro.

Fiecare din cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri şi o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă şi sunt echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalaţie audio - video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii, instalaţie pentru echipamentele de ticketing etc.

În cadrul programului cu finanţare europeană de modernizare a liniilor de tramvai din Iaşi, pe bulevardul Virgil Săhleanu, către localitatea Tomeşti, a fost construit un punct intermodal, de unde întregul transport public va fi preluat către interiorul oraşului.

Lucrările fac parte din proiectul "Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi", care are o valoare totală de 114,3 milioane de lei, şi presupune reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roş - intersecţie cu bulevardul Primăverii (finalizat), Cinci Drumuri - strada Pădurii - strada Nicoriţă (finalizat) şi bulevardul Virgil Săhleanu - intersecţie cu bulevardul Metalurgiei - rond Ţuţora. Proiectul a inclus şi achiziţionarea a cinci tramvaie, parte a lotului de 16 vehicule Bozankaya.

În cadrul proiectului sunt modernizaţi în total 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora sunt amenajate şapte staţii de tramvai şi staţia intermodală de pe bulevardul Virgil Săhleanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.