Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul ambasador care își anunță plecarea la cererea lui Donald Trump: Și cel din România e vizat

Donald Trump nebun

Ambasadorul american în Canada se numără, prin anunţul plecării sale, făcut vineri, printre primii reprezentanţi diplomatici care s-au conformat cererii echipei preşedintelui ales, Donald Trump, de a demisiona înainte de sosirea sa la Casa Albă, transmite AFP.

"Aşa cum s-a solicitat, demisionez din funcţia de ambasador al Statelor Unite în Canada, cu efect din 20 ianuarie", a scris, pe Twitter, Bruce Heyman, un apropiat al preşedintelui Barack Obama, titrează agerpres.ro.

Citește și: FOTO Romania are cel mai mare studio de videochat din lume

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiţi politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului şef al Administraţiei americane, potrivit mai multor diplomaţi familiarizaţi cu planul respectiv, care întrerupe o tradiţie de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimişi externi şi cea mai mică 'perioadă de graţie', a relevat vineri cotidianul New York Times.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, a confirmat pentru Reuters informaţia, precizând că ordinul a fost emis 'fără excepţii' şi transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie. 'Voi pleca pe 20 ianuarie', a scris ambasadorul Mark Gilbert într-un mesaj pe Twitter.

Citește și: SPECTACULOS China a inaugurat cel mai înalt pod din lume / VIDEO

Bruce Heyman, aflat la post la Ottawa din aprilie 2014, este un fost şef al băncii de investiţii Goldman Sachs. El a fost un important donator pentru campaniile lui Obama din 2008 şi 2012.

Numindu-l pe Heyman în Canada, cel mai important partener comercial al Statelor Unite, preşedintele Obama şi-a plasat un om de încredere într-un moment în care fostul guvern conservator canadian încerca să obţină construcţia controversatului oleoduct Keystone XL, aminteşte AFP.

Citește și: O LEGENDĂ a sportului se retrage la numai 28 de ani: E medaliat cu aur la două ediții ale Jocurilor Olimpice / VIDEO

Barack Obama a uzat în final de dreptul său de veto faţă de construirea acestei conducte pentru care Donald Trump şi-a exprimat susţinerea în cursul campaniei sale electorale.

New York Times citează surse diplomatice conform cărora administraţiile americane anterioare, atât democrate, cât şi republicane, au acordat în mod tradiţional prelungiri pentru a le permite câtorva ambasadori, mai ales celor având copii de vârstă şcolară, să mai rămână la post pentru câteva săptămâni sau luni.

Citește și: OFICIAL Arnold Schwarzenegger i-a luat locul lui Donald Trump / VIDEO

Ambasadorii 'politici', mulţi dintre ei donatori majori care au fost numiţi în funcţie în virtutea relaţiilor apropiate cu preşedintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârşitul mandatului, spre deosebire de diplomaţii de carieră, care adesea rămân în posturi.

Ordinul echipei de tranziţie ameninţă să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanţi confirmaţi oficial de Senat în ţări foarte importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.