Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul caz în care judecătorii au păstrat interceptările SRI e cel al nepotului lui Băsescu

secret interceptari

Curtea de Apel Bucureşti a decis să păstreze interceptările efectuate cu ajutorul SRI în dosarul lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte, chiar dacă dosarul se află în procedura de cameră preliminară.

Pe 11 martie, judecătoarea Anamaria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă, ca nefondate, contestaţiile făcute de Dragoş Băsescu şi Ciprian Nistor împotriva deciziei de începere a judecăţii, emisă de Tribunalul Bucureşti.

Citește și: O tânără umblă goală printre mașini / VIDEO

La Curtea de Apel, avocaţii celor doi au invocat recenta decizie a Curţii Constituţionale privind interceptările şi au cerut eliminarea probelor de la dosar care au fost efectuate cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Instanţa a considerat că probele sunt valabile şi a respins cererile lui Băsescu şi Nistor, scrie news.ro. Mai mult, CAB i-a obligat pe cei doi la cheltuieli de judecată totale de 700 de lei.

Decizia judecătoarei nu este încă motivată.

Citește și: INCREDIBIL Torționarul Ion Ficior e cel care a găsit cadavrul Mălinei Olinescu / VIDEO

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

Curtea a precizat, în motivare, că hotărârea se aplică şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor.

Citește și: Știai asta? Uite cât ruj înghite o femeie în decursul vieții

Astfel, s-a născut o adevărată controversă privind păstrarea interceptărilor SRI în dosarele în curs de judecată. Unele voci susţin că acestea ar trebui îndepărtate automat, în totalitate, în timp ce altele susţin că sunt probe obţinute legal, pe baza legii în vigoare la momentul respectiv, şi numai judecătorii urmează să decidă în privinţa păstrării sau eliminării acestora de la dosar.

În octombrie 2011, nepotul lui Traian Băsescu a fost trimis în judecată pentru că a cerut 1.000.000 de euro pentru a interveni la DIICOT în vederea obţinerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal. În acelaşi caz a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă omul de afaceri Ciprian Nistor.

Citește și: Noua modă între adolescente: Cum se fotografiază / FOTO

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-au cerut unui om de afaceri 500.000 de euro pentru o soluţie de respingere a arestării. Dragoş Băsescu ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.

Citește și: Alina Petre, nora lui Măgureanu, se dezlănțuie: Voi depune, la DNA, dovezi împotriva guvernanților

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.