Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială, ION, a primit la o lună de la lansare 750.000 de mesaje

Ion.gov.ro

Primul consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială, ION, a primit la o lună de la lansare 750.000 de mesaje şi peste 2,5 milioane de vizite, informează Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării într-un comunicat de presă transmis miercuri Agerpres.

"Cifrele ION în prima lună de la lansare arată că acest proiect a răspuns nevoii românilor de a fi ascultaţi şi reprezentaţi: 750.000 de mesaje şi tag-uri pe social media şi peste 2,5 milioane de vizite pe website. În plus, subiectul a captat atenţia presei internaţionale şi a unor importante personalităţi din domeniul inteligenţei artificiale, care au apreciat folosirea acestei tehnologii, în premieră mondială, pentru întărirea legăturilor dintre cetăţeni şi decidenţi", se afirmă în comunicat.

Proiectul ION este un model de cercetare şi inovare românească, rezultat din munca pro-bono a unor cercetători şi dezvoltatori din domeniul tehnologiei şi inteligenţei artificiale.

"În această primă lună, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a primit numeroase mesaje, sesizări, sfaturi de îmbunătăţire şi critici constructive legate de proiectul ION", se menţionează în comunicat.

Cele mai importante teme sesizate s-au referit la protecţia datelor, legătura dintre reprezentanţi ai ministerului cu firma iniţiatoare, echipa tehnică a proiectului.

"În cadrul proiectului ION nu sunt solicitate sau colectate date cu caracter personal ale persoanelor care transmit informaţii cu privire la problemele sesizate de cetăţeni, atât prin intermediul website-ului dedicat, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare. Singurele informaţii preluate sunt cele pe care utilizatorul proiectului ION vrea să le transmită în cuprinsul mesajului postat pe website-ul proiectului ION. Nici administratorul proiectului ION şi nici altă persoană implicată nu va prelua datele cu caracter personal ale utilizatorului. Sistemul a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locaţia persoanei care transmite mesajul sau adresa de protocol de internet (IP)", se arată în comunicat.

Potrivit MCID, singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să se alăture iniţiativei ION, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimţământului utilizatorului şi conform politicii de confidenţialitate publicate în secţiunea relevantă a website-ului.

MCID precizează că Guvernul nu are nicio relaţie contractuală cu vreo persoană fizică sau juridică din proiectul ION.

"Mai mult, de precizat ca urmare a unor sesizări primite, MCID a solicitat sprijinul experţilor din cadrul MAI pentru a verifica dacă există vreo vulnerabilitate sau ilegalitate legată de persoane fizice şi juridice din jurul proiectul ION, atât din punct de vedere cyber (analiza cod sursă), cât şi verificarea unor posibile corelări între lansarea ION şi fluctuaţiile unor active crypto. (...) Proiectul a fost dezvoltat în baza unui acord de colaborare cu MCID, iniţiat în data de 24 februarie 2023, acord similar cu cele pe care MCID le-a încheiat în trecut cu entităţi sau organizaţii din mediul privat. În cadrul acestui acord, este menţionat în mod expres faptul că nu există o obligaţie de plată din partea niciunei autorităţi publice pentru dezvoltarea proiectului ION", se mai explică în comunicatul citat.

Ministerul Cercetării subliniază că produsul rezultat a fost pus la dispoziţia Guvernului fără nicio "contraprestaţie", pentru a fi utilizat ca un instrument în slujba cetăţenilor, tehnologia AI fiind inovaţia menită să diferenţieze acest instrument de cele existente până la acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.