Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul olimpic mort pe frontul din Ucraina - A câștigat și două titluri europene

National Olympic Committee of Ukraine
olimpic ucraina

A fost anunțat primul olimpic care a murit în războiul din Ucraina. Halterofilul Oleksandr Pielieshenko, care a terminat pe locul al patrulea la categoria de 85 kg la Jocurile de la Rio din 2016, a fost ucis în apărarea țării sale duminică.

Vestea a fost confirmată de Comitetul Național Olimpic al Ucrainei, care a spus că Pielieshenko a murit în timpul operațiunilor de luptă.

„Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă, Oleksandr s-a alăturat forțelor armate. Ieri am primit vestea tristă a morții lui”, se spunea pe pagina Telegram.

Federația ucraineană de haltere i-a adus un omagiu și lui Pielieshenko, în vârstă de 30 de ani, care a fost și de două ori campion european, dar nu a mai concurat de când a fost interzis pentru că a eșuat la un test antidrog în 2018.

„Cu mare tristețe vă informăm că astăzi inima onoratului maestru al sportului al Ucrainei, de două ori campion european la haltere, Oleksandr Pielieshenko, a încetat să mai bată”, se arată într-un comunicat alături de o fotografie a lui Pielieshenko în ținută militară. „Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut pe Oleksandr!”

Un alt olimpic ucrainean, Vladyslav Heraskevych, a spus că aproximativ 450 de ucraineni legați de sportul profesionist au murit acum în război.

„Acești oameni ar trebui să dezvolte sporturi în țara noastră și să-și trăiască viața, dar acum sunt uciși”, a spus el. „În același timp, sportivii ruși care susțin războiul concurează acum în sporturi internaționale. Nu pot să înțeleg cum este posibil asta. Aceasta este o nebunie."

Moartea lui Pielieshenko va ridica alte întrebări cu privire la decizia Comitetului Olimpic Internațional de a permite unor ruși să concureze ca sportivi „neutri” la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, în ciuda opoziției Ucrainei.

CIO se așteaptă ca 36 de sportivi ruși – și, posibil, până la 54 – să se califice la Jocuri. Cu toate acestea, rușilor care au susținut public războiul din Ucraina sau care au legături cu armata vor fi interziși să concureze.

De asemenea, acelor ruși care merg la Paris nu li se va permite să participe la ceremonia de deschidere, să folosească steagul sau imnul țării lor sau să participe la sporturi de echipă, cum ar fi fotbalul și baschetul. Aceleași restricții se vor aplica și în Belarus.

Este de așteptat ca echipa Rusiei să fie formată din aproximativ 10-12 concurenți de judo, precum și mai mulți luptători și unii dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, inclusiv fostul campion de la US Open Daniil Medvedev. Cel puțin trei bicicliști ruși și un trampolinist sunt, de asemenea, probabil să fie incluși.

Rusia a trimis 335 de sportivi la Tokyo în 2021 – câștigând 20 de medalii de aur din 71 de medalii. Ei au concurat fără simboluri naționale la acele Jocuri Olimpice și la Jocurile de iarnă din 2018 și 2022, după ce a fost descoperit un scandal de dopaj sponsorizat de stat.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.