Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas pentru retragerea din CSI a Republicii Moldova a fost făcut. Parlamentul a votat denunțarea documentului

stiri.md
Parlament Moldova

Parlamentul de la Chișinău a votat în prima lectură proiectul privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), încheiată la Minsk la 26 mai 1995. Documentul a fost susținut cu votul a 55 de deputați.

Potrivit autorităților din Republica Moldova, de la începutul anului 2023, până în prezent, conducerea Parlamentului RM n-a aprobat participări la evenimentele AIP CSI. De asemenea, nu au fost înregistrate informații oficiale despre eventuale participări ale reprezentanților Parlamentului RM la activitățile organizate în cadrul AIP CSI, conform deschide.md.

La moment, urmare a analizei impactului politic pe plan intern, la nivel bilateral, regional și multilateral în raport cu denunțarea Convenției vizate, nu au fost identificate consecințe negative. De asemenea, nu au fost identificate nici consecințe în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe. Mai mult decât atât, se menționează că pentru Republica Moldova, platforma în cauză nu și-a atins scopul, și anume de a soluționa probleme reale cu care se confruntă statul nostru pe parcursul ultimelor decenii (de ex. conflictul transnistrean)”, precizează autoritățile.

La fel, susțin reprezentanții Guvernului, în prezent Republica Moldova menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie, astfel, menținerea calității de membru a Republicii Moldova în cadrul AIP CSI este inoportună.

Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa respectivă, menționând că aceasta ar duce la înrăutățirea relațiilor cu statele membre din cadrul CSI. Ulterior, în semn de protest, aceștia au părăsit sala.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat Guvernului un demers prin care a solicitat inițierea procedurii de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit lui, după ce o țară fondator al CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate. Igor Grosu a mai spus că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu a ajutat-o să rezolve conflictul transnistrean și să scoată armata rusă de pe teritoriul statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.