Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas spre opoziția unită

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză la zi pe tema inițierii unei moțiuni de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Dăncilă, un gest care poate reprezenta un prim pas spre formarea unei opoziții unite.

Libertatea:

PNL a depus la Parlament moțiunea de cenzură: ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!”, urmând ca, pe 28 iunie, documentul să fie supus votului în plen. Liderul liberalilor, Ludovic Orban, speră în voturile USR și PMP, dar trage cu ochiul și la Pro România, formațiunea naționalistă de stânga, creată de Victor Ponta și Daniel Constantin. Mai mult, Orban ridică ștacheta moralității și conchide că parlamentarii care nu vor vota moțiunea de cenzură, fie ei din PSD, fie neafiliați, sunt ”lacheii lui Dragnea”
(...)Scena din spatele moțiunii de cenzură a PNL
Dincolo de textul moțiunii – care cuprinde un amalgam de argumente politice și economice absolut valabile, completat cu avertismentele reale privind posibila decuplare a României de la parcursul european și euro-atlantic, și de intrare într-o derivă iliberală -, trebuie urmărit un element fundamental: poate moțiunea de cenzură a PNL să tracteze interesul și solidaritatea celorlalte partide de opoziție, USR și PMP?  Poate semnatarul moțiunii – PNL – să îi ”mulțumească” cumva pe cei aflați încă în fotoliile majorității parlamentare, ca să voteze împotriva guvernului pe care tot ei l-au trimis la Palatul Victoria, acum șase luni?
(...)  Șansa moțiunii de cenzură: crearea primului nucleu de organizare a opoziției unite
Chiar dacă moțiunea de cenzură nu va reuși schimbarea guvernului PSD-ALDE, munca de coordonare, cooperare, responsabilizare și recompensare meritocrată din spatele votului dat pe 28 iunie ar trebui să reprezinte un prim pas spre unitatea opoziției române. Nu eșecul previzibil al moțiunii de cenzură mă îngrijorează, ci lipsa unei pregătiri a votului de solidaritate în opoziție. Pentru că așa cum e acum opoziția, fărâmițată, orgolioasă, cu electorate minuscule, nu se mai poate. Dacă nu se va începe construirea unei acțiuni comune a opoziției, consumarea ultimilor ani de mandat parlamentar cu moțiuni simple sau de cenzură inutile reprezintă o abandonare a electoratului de dreapta din România. Partidele de opoziție au soluția: unirea în mesaj, acțiune și obiectiv, pentru pregătirea alegerilor euro-parlamentare și prezidențiale (2019), și a alegerilor locale și parlamentare naționale (2020). Dacă nu vor proceda astfel, nu vor avea nici o scuză în fața propriului electorat și a României. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Faptul că PSD îşi taie singur craca de sub picioare prin promovarea unor persoane incompetente în funcţii de decizie în statul român nu mai este un secret pentru nimeni. Fiecare ieşire a unui oficial produce o catastrofă de imagine. Pur şi simplu nu se mai poate. Domnule Dragnea, dacă vă convine aşa ceva, totuşi nu vreţi să le interziceţi să mai iasă în public?
Vizitele omologilor doamnei Dăncilă în România au devenit un coşmar. Ba pleacă premierul României de pe podium când se cântă imnul oaspetelui, ba steagul e pus cu susul în jos, ba le uită doamna Dăncilă numele.
Dacă steagul României ar fi pus invers la vreo vizită oficială, ce reacţii, ce comentarii, ce bătăi cu pumnul în piept! Dacă noi suntem clovnii Europei, trebuie să ne înţeleagă toată lumea: nu e rea-voinţă, atâta ne duce capul!
În ultima vreme, o nouă stea se ridică vertiginos pe firmamentul competenţelor guvernamentale. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ne dezvăluie strategia în materie de dezvoltare. Nu facem autostrăzi, pentru că vor creşte salariile şi pleacă multinaţionalele! Conform acestei logici, România trebuie să stea pe veci subdezvoltată, iar programul guvernului PSD este să ţină deliberat salariile mici în România!
Aşa a zis Lucian Şova care a încercat ulterior să o dreagă, dând vina pe scoaterea din context! Care context? Asta a spus şi este clar. Dovada cea mai bună că aşa guvernează este că nu a făcut niciun kilometru de autostradă! Aşa cum spunea domnul Liviu Dragnea, programul de guvernare se aplică la virgulă. Iar dacă gândirea este să nu se facă autostrăzi, nu se vor face.
Acelaşi ministru a dezumflat şi o mare minciună lansată pentru adormit copii: şi anume că autostrada Comarnic-Braşov se va face cu Banca Mondială. Nu se va mai face! Acum proiectul fi promovat în pachetul parteneriatelor public-privat, zice domnul Şova. Banca Mondială va afla cu surprindere că guvernul României s-a răzgândit din nou! (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că este în curs de a crea la Bruxelles un consorţiu de companii din Uniunea Europeană care vor ajuta la atragerea de sprijin pentru stoparea în ultimă instanţă a lucrărilor de construire a gazoductului rusesc Nord Stream 2, potrivit neweurope.com.
Gazoductul ar urma să transporte gaze naturale din Vyborg, Federaţia Rusă, către oraşul german Greifswald via Marea Baltică.
„Nord Stream 2 este un proiect absolut politic împotriva Ucrainei, lipsit de orice componentă economică, prin care se încearcă extragerea a aproape 3 miliarde de dolari din bugetul ucrainean“, a scris Poroşenko într-un raport redactat în limba ucraineană postat pe Mediu, o platformă online pentru jurnalism social.
„Din acest motiv negociem în mod activ cu Germania. Îi invităm pe nemţi să creeze un consorţiu internaţional pentru managementul sistemului de transport de gaze al Ucrainei.“ Potrivit preşedintelui ucrainean, construirea Nord Stream 2 va genera presiuni dramatice de ordin economic pentru Ucraina privând-o de o sumă de bani care este echivalentă cu cheltuielile anuale totale din sectorul apărării.
Poroşenko nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numele companiilor care vor alcătui grupul sau cu ce fel de instrumente de politică vor fi acestea echipate când îşi vor începe activităţile din Bruxelles. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Franţa, Nicolas Hulot, ministrul Tranziţiei ecologice, a anunţat că guvernul intenţionează să înscrie în articolul 1 din Constituţie o prevedere legată de protecţia mediului înconjurător. O modalitate de a-i avertiza pe toţi francezii în legătură cu o situaţie care devine tot mai gravă, după cum arată majoritatea specialiştilor. In prezent Nicolas Hulot îl însoţeşte pe preşedintele Emmanuel Macron în regiunea Bretania, pentru o vizită de două zile dedicată printre altele şi energiei nepoluante.
Seful statului francez a anunţat, în context, instalarea a şase noi parcuri de eoliene în largul coastelor bretone, ceea ce va permite statului să economisească 15 miliarde de euro în viitorii 20 de ani prin dezvoltarea energiilor reciclabile. Preşedintele Emmanuel Macron încearcă în continuare să dea tonul în materie de ecologie, să confere Franţei un statut de ţară exemplară la acest capitol. Santierul este însă mult mai vast, iar specialiştii spun că efortul trebuie să fie general pentru a da rezultate.
Cotidianul Libération publică un articol semnat de doi experţi, Philippe J. Dubois şi Elise Rousseau, autorii a două cărţi cu titluri avînd rolul unor semnale de alarmă. „Marea amnezie ecologică”, se intitulează una dintre ele, iar al doilea titlu este formulat astfel: „Dar de ce mi-am cumpărat toate astea? Stop supraconsumului”.
Articolul lor din Libération este şi el un avertisment şi sună cam aşa: „Distrugerea naturii: o crimă împotriva umanităţii”. Cei doi specialişti îşi exprimă, la fel cum au făcut-o şi mulţi alţii, convingerea că omul este inconştient pe planetă, şi că nu îşi dă seama de ceea ce face, şi mai ales de faptul că modelul său de producţie şi de consum este sinucigaş. In prezent 12 000 de specii sunt ameninţate cu dispariţia, din diverse motive, pe primul loc fiind poluarea.
Există, în Franţa, ca şi în România, un fel de tradiţie legată de primăvară: sosirea acestui anotimp este anunţată de rîndunele. Numai că, arată cei doi ecologişti francezi, de cîţiva ani au început să dispară rîndunelele în satele Franţei. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.