Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul program personalizat din România pentru adolescenții cu autism

autism

Primul program personalizat din România pentru adolescenții cu autism este realizat de o organizație nonguvernamentală, care încearcă, pe parcursul mai multor luni, să ajute tinerii cu TSA să se descurce singuri acasă, în jurul casei, la cumpărături sau la o plimbare scurtă în parc, potrivit Meidafax.

Fără existența unui program dedicat, un adolescent cu autism, în vârstă de 12-14 ani, nu poate merge singur la toaletă, nu poate face duș, nu poate sta singur acasă, nu poate să-și facă un sandviș, nu poate să se dezbrace/îmbrace singur, nu poate încuia ușa, nu-și dă seama de pericol, nu poate traversa strada și, în definitiv, nu-și poate trăi viața de unul singur. Aceasta este realitatea majorității tinerilor cu tulburare de spectru autist (TSA).

Help Autism a lansat programul pilot Help Home – un program de viață independentă dedicat adolescenților cu autism, primul de acest fel din România.

Practic, într-un spațiu organizat ca o locuință, tinerii vor învăța zi de zi, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă și în jurul casei, la cumpărături sau pentru o scurtă plimbare în parc.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Programul de terapie îi va învăța pe adolescenții cu autism cum să facă toate aceste lucruri, prin repetiție îndelungată, până devin deprinderi. În același timp, adolescenții vor putea interacționa unii cu alții, sub îndrumarea terapeuților, dezvoltându-și aptitudinile de socializare.

Pentru a face posibilă existența programului pe termen lung și pentru a extinde soluția și în alte locații, Help Autism lansează campania de strângere de fonduri #PotSingur, care subliniază scopul final al programului – acela de a-i ajuta pe adolescenții cu autism să poată spune #PotSingur la toate acele lucruri mărunte, dar esențiale, pe care ei nu le pot face încă. Donațiile sunt posibile pe www.helpautism.ro/ce-facem/helphome sau trimițând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcționând 20% din impozit alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea ușii primului Help Home.Filtrul de instagram PotSingur poate fi folosit de cei care își doresc să-și aducă aminte de perioada adolescenței, încurajând donațiile pentru cei care încă nu-și pot trăi adolescența singuri.

1 din 54 de copii este afectat de autism, potrivit raportului CDC pe anul 2020. În România, se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deși doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13.905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.