Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul român din istorie care a băut cafea. Din ce țară a fost adusă pentru prima dată în România această băutură

Reddit
cafea

Primul român din istorie care a băut cafea. Din ce țară a fost adusă pentru prima dată în România această băutură

Una dintre băuturile preferate ale românilor, cafeaua a fost adusă pe meleagurile noastre mai târziu decât credem. Primul român care a băut cafea este un personaj istoric.

Pentru majoritatea românilor cafeaua a devenit indispensabilă dimineața. Datorită conținutului său de cofeină, ne ajută să ne înviorăm și să ne începem ziua cu mai multă energie.

Însă, cafeaua nu este cunoscută doar pentru efectul său energizant, ci și pentru antioxidanții puternici care sunt benefici organismului nostru și pentru faptul că ritualul de a bea cafea reprezintă o oportunitate de a ne aduce împreună în contextul socializării.

Primul român care a băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare

Izvoarele istorice ne indică faptul că primul român care a descoperit cafeaua și totodată primul român care a băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare.

Se pare că, în anul 1504, Ion Tăutu a fost trimis într-o importantă misiune diplomatică la Constantinopol, centrul vieții politice și culturale al Imperiului Otoman. În timpul acestei călătorii, el nu a adus doar vești importante sau negocieri cruciale, ci a descoperit și o lume cu totul nouă de arome și ritualuri – lumea cafelei.

Primul român care a băut cafea este consemnat în cronica "O samă de cuvinte”, a lui Ion Neculce, în legenda a zecea. În anul 1505, într-un cadru oficial, un trimis moldovean descoperă cafeaua la turci.

A fost vehiculat în Constantinopol, în mijlocul vibrantelor piețe și cafenele, că Ion Tăutu a fost introdus în modul sofisticat de preparare și consum al cafelei. Băutura, cunoscută în rândurile localnicilor drept "kahve,” era deja o tradiție solidă în lumea otomană.

După întoarcerea sa în Țara Românească, Ion Tăutu a adus cu el nu doar amintiri din Constantinopol, ci și tehnica rafinată de preparare. Astfel, cafeaua a ajuns pentru prima oară pe meleagurile românești, deschizând drumul pentru o tradiție care a evoluat de-a lungul secolelor, potrivit playtech.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.