Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principala solicitare a fermierilor - Să nu se mai permită importul de produse ucrainene: Tranzit, nu importuri

captura Agro TV
cereale ucraina

Asociaţia agricultorilor din România (AAC), formată din 3 organizaţii a adresat preşedintelui României, premierului şi ministrului agriculturii o scrisoare deschisă în care solicită crearea unor condiţii de supravieţuire înaintea prelungirii scutirii de vamă a produselor ucrainene - a comunicat duminică portalul agrointel.ro.

Vezi și: România cere demisia comisarului european pentru Agricultură: Este o premieră în Consiliul de Miniştri

În document se cere ca interesele agricultorilor români să fie validate în cadrul următoarei şedinţe a Agrifish de la Bruxelles care va avea loc marţi şi la care va figura probabil pe ordinea de zi şi prelungirea scutirii de vamă a produselor din Ucraina, relatează Rador Radio România.

În opinia asociaţiei fermierilor din România, până la sfârşitul lunii aprilie este nevoie de elaborarea unui sistem european care să identifice încă înaintea aderării la UE locul fiecărui produs agricol adus din Ucraina. Potrivit AAC trebuie verificat şi garantat ca la măsurătorile efectuate la intrare şi ieşire nu au rămas pe traseu produse ucrainene.

Se doreşte de asemenea ca stabilirea valorilor la produsele agricole să corespundă valorilor din 2021-22. UE să nu permită import, ci doar tranzit pentru produsele ucrainene şi transportul să fie verificat cu GPS care să semnaleze eventuale părăsire a traseului stabilit sau staţionarea nemotivată a vehiculului respectiv.

Asociaţia care reprezintă interesele gospodarilor români consideră că fiecare stat trebuie să beneficieze de dreptul de a face uz în mod automat de o clauză de autoapărare în cazul în care observă că proprietarii sau transportatorii produselor care trec prin teritoriul său încalcă prevederile.

Potrivit AAC, responsabilitatea privind intensificarea demonstraţiilor din România revine liderilor vizaţi în cazul în care nu vor reuşi să obţină validarea revendicărilor formulate în scrisoarea deschisă. Iar următoarea etapă va fi ca agricultorii nemulţumiţi din majoritatea statelor membre să plece la Bruxelles pentru a paraliza funcţionarea instituţiilor UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.