Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele puncte ale declaraţiei de politică generală a lui Gabriel Attal

Thibault Camus / AP / Profimedia
gabriel attal

Premierul francez Gabriel Attal a prezentat în Adunarea Naţională, marţi, la trei săptămâni de la numirea sa la Matignon, priorităţile Guvernului său, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale declaraţiei sale de politică generală.

MUNCĂ

Premierul francez şia subliniat ambiţia de a ”desmicardiza Franţa” printr-o reformare a bugetului aferent lui 2025, un sistem de ajutoare şi scutiri ”concentrate la nivelul SMIC (salariul minim)”, potrivit news.ro.

În privinţa funcţionarilor, un proeict de lege specific urmează să fie depus în trimistrul doi în vederea unei ”integrării meritului şi eforturilor lor remuneraţiei lor”. În paralel, administraţiile urmează să experimenteze ”săptămâna (de muncă) de patru zile, fără reducerea timpului de muncă”.

Şeful Guvernului şi-a exprimat dorinţăa de a ”merge mai departe în reforma asigurării de şomaj”, în vederea ”incitării la o reluarea şi mare a muncii”.

 

Cele 15 ore de activitate săptămânală a beneficiarilor RSA (venit de solidaritate activă) urmează să fie generalizate ”în toate departamentele din Franţa până la 1 ianuarie 2025”.

În acelaşi sens, alocaţia specifică solidarităţii (ASS) urmează să fie desfiinţată, iar şomerii aflaţi la sfârşitul drepturilor urmează să fie transferaţi la RSA.

IMPOZITE

Gabriel Attal a confirmat o scădere cu două miliarde de euro, promisă de către Emmanuel Macron, în vederea unei ”continuări a scăderii costurilor care apasă clasa de mijloc”.

El a menţinut însă ”direcţia” unui deficit ”sub 3% până în 2027” şi a anunţat că ”primele propuneri de economii” la bugetul din 2025 urmază să fie prezentate ”încă din martie”.

AGRICULTURĂ

Gabriel Attal a promis că ”toate ajutorele” europene ale Politicii Agrocile Comune ”vor fi plătite în conturile bancare ale exploatanţilor agricoli până la 15 martie”.

Premierul a anunţat ”un fond de urgenţă până la sfârşitul săptămânii, în vederea susţinerii vicitultorilor noştri, mai ales din Occitanie”, şi un ”mare plan de control al trasabilităţii produselor”, în vederea ”garantării unei concurenţăe echitabile”.

ECOLOGIE

Gabriel Attal a anunţat lansarea unui ”serviciu civic ecologic” cu obiectivul de a ”aduna până la sfârşitul mandatului de cinci ani (al lui Emmanuel macron) 50.000 de tineri pregătiţi să se angajeze în mod concret în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice”.

Şeful Guvernului a promis depunerea ”unui al doilea proiect de lege al industriei verzi”, în vederea unei ”concentrări” a lucrărilor Comisiei Naţionale a Dezabaterii publice ”numai asupra proiectelor de anvergură naţională” cu scopul de a ”câştiga şase luni la nivelul procedurilor”.

LOCUINŢE

Gabriel Attal a promis "un şoc al ofertelor”, pentru a ”răspunde crixei locuinţelor” şi ”descuierii” acestui sector.

În total, ”20 de terenuri destinate locuinţelor” urmează să fie desemnate ”în două săptămâni”, cu obiectivul ”de a crea 30.000 de locuinţe noi în trei ani”.

Legea solidarităţii şi reînnoirii urbane (SRU), care stabileşte un prag de 25% locuinţe sociale în 2025, urmează să fie modificată în vederea integrării acestui obiectiv al ”unei părţi a locuinţelor intermediare, accesibile clasei mijlocii”.

SĂNĂTATE

În vederea remedierii unei penurii de îngrijitori, Gabriel Attal a confirmat o ”regularizare a medicilor străini de pe teritoriul nostru”, anunţată de către Emmanuel Macron.

Premierul urmează să ”numească un emisar, însărcinat să se ducă să caute, în străinătate, medici care vor să vină să muncească în Franţa”, mai ales ”tineri francezi plecaţi să studieze medicina în străinătate”.

El a ameninţat, pe de altă parte, să ”restaureze obligaţiile gărzilor medicilor liberali seara sau în weekend”, în departamente în care ”serviciul de acces la îngrijiri” nu va fi înfiinţat ”în această vară”.

Pacienţii vor fi, de asemenea, penalizaţi din cauza unor ”programări medicale neonorate” - ”atunci când nu vii, fără să anunţi, plăteşti”, a avertizat el/

Attal a anunţat că-şi va respecta ”angajamentul de a reforma ajutorul medical de stat” pe care şi l-a asumat predecesoarea sa Elisabeth Borne, precizând că va face acest lucru ”până în vară, prin reglementări”.

EDUCAŢIE

Gabriel Attal a nunţat lansarea ”lucrărilor în vederea generalizării” setvciului naţional universal la începerea anului şcolar 2026 şi a confirmat că purtarea uniformei la şcoală va fi generalizată la aceeaşi dată, în cazul în care experimentatrea acesteia este ”concludentă”.

Premierul a promis măcuri cu privire la infirmieri şcolari şi însoţitori ai unor elevi cu dizabilităţi.

JUSTIŢIE

Gabriel Attal a anunţat introducerea în viitor a unor ”lucrări de interes educativ”, echivalente pedepsei în interesul general destinată minorilor în vârstă de până la 16 ani.

El şi-a exprimat speranţa ca ”oărinţii tinerilor delincvenţi” care s-au ”sustras total responsabilităţii parentale” să fie condamnaţi la muncă în folosul general.

Premierul francez a propus ”plasarea în internat” a tinerilor aflaţi ”pe panta rea”, în vederea ”tăierii frecventărilor lor proaste” în loc de a-i ”lăsa să plonjeze în delincvenţă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.