Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul aliat al lui Putin, Xi Jinping, critică războiul din Ucraina: Liderul chinez cere prevenirea unui război nuclear

Foreign Policy
Olaf Scholz Xi Jinping

Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocieri de pace, notează Politico.

Avertismentul lui Xi vine la puțin peste o lună după ce Putin a amenințat Ucraina cu un atac nuclear, semn că forțele ucrainene au zguduit Kremlinul cu progresele lor împotriva invadatorilor din est.

Comunitatea internațională, a declarat Xi, ar trebui "să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare", potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei. Lumea ar trebui, de asemenea, "să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară" în Europa sau Asia, a adăugat Xi.

Liderul chinez, care în urmă cu doar câteva săptămâni a obținut un al treilea mandat care a depășit orice normă, a cerut Germaniei și Europei să "joace un rol important în apelul la pace și în facilitarea negocierilor".

Liderul de la Beijing a îndemnat toate părţile implicate în războiul ruso-ucrainean "să dea dovadă de raţiune şi reţinere şi să reia cât se poate de rapid contactele în sensul organizării negocierilor de pace".

Anterior, cancelarul Olaf Scholz a afirmat că îi va cere preşedintelui Chinei, cu ocazia întâlnirii de la Beijing, să exercite influenţă asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina. Scholz a afirmat, după discuţii cu premierul Chinei, Li Keqiang, că Berlinul şi Beijingul sunt de acord că ameninţările Rusiei privind potenţiala folosire a armelor nucleare sunt "inacceptabile", iar un astfel de atac ar depăşi o "linie roşie" în relaţiile internaţionale.

Premierul Chinei, Li Keqiang, a afirmat că este de acord cu Germania asupra necesităţii găsirii unei soluţii pentru "oprirea rapidă" a războiului din Ucraina. "Nu ne putem permite o nouă escaladare a conflictului", a afirmat Li Keqiang, îndemnând Rusia şi Ucraina să reia negocierile pentru o soluţie diplomatică.

China, care a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia în ultimii ani, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a evidenţiat importanţa respectării suveranităţii tuturor naţiunilor. Săptămâna trecută, Ministerul chinez de Externe a îndemnat Occidentul şi Rusia să reia negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.