Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul cleric rus din Estonia, obligat să părăsească țara - Este considerat o amenințare la adresa securității naționale

Profimedia
Mitropolitul Evgheni Estonia

Estonia a refuzat joi să prelungească permisul de şedere al şefului Bisericii Ortodoxe Estone dependente de Patriarhia Moscovei, care este cetăţean rus, considerând că el reprezintă un risc pentru securitatea naţională, informează France Presse, potrivit Agerpres.

"Statul eston nu prelungeşte permisul de şedere al şefului Bisericii Ortodoxe Estone a Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Evgheni, al cărui nume legal este Valeri Reşetnikov, deoarece acţiunile sale reprezintă un risc pentru securitatea Estoniei", a anunţat Consiliul Poliţiei şi Grănicerilor estoni într-un comunicat de presă.

Potrivit poliţiei, permisul de şedere al lui Reşetnikov, în vârstă de 66 de ani, expiră la 6 februarie.

"Statul a decis să refuze prelungirea permisului de şedere întrucât Reşetnikov, prin acţiunile sale publice şi discursuri, îl sprijină pe agresor şi nu şi-a schimbat comportamentul în ciuda avertismentelor", a explicat şeful Biroului Grăniceri al Prefecturii Nord, Indrek Aru.

Aru a insistat că această decizie vizează o persoană particulară şi nu comunitatea ortodoxă estonă dependentă de Patriarhia Moscovei sau alţi clerici.

Reprezentanţi ai Ministerului de Interne de la Tallinn au discutat de mai multe ori cu Reşetnikov, explicându-i că ar trebui să înceteze să justifice războiul Rusiei în Ucraina, a adăugat poliţia.

Mai mulţi politicieni estoni au cerut deja ca Reşetnikov să fie expulzat din Estonia în ianuarie 2023, după ce Biserica a anunţat o rugăciune "pentru pace" alături de o mişcare politică pro-Kremlin, Koos (Împreună).

Unul dintre liderii Koos, Aivo Peterson, a fost arestat după ce s-a deplasat în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia şi este anchetat pentru trădare.

Creştinii ortodocşi reprezintă aproximativ 16% din populaţia Estoniei.

Aproximativ 150.000 dintre ei sunt adepţi ai Bisericii Ortodoxe Estone a Patriarhiei Moscovei şi circa 270.000 ai Bisericii Ortodoxe Apostolice Estone.

Ambele biserici se consideră moştenitori legali ai Bisericii Ortodoxe Apostolice Estone, care a activat în anii 1920-1945 înainte de anexarea ţării de către Uniunea Sovietică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.