Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRIORITATE România se împrumută de la Banca Mondială ca să construiască platforme pentru bălegar

banca mondiala

Prioritate în România, în plină pandemie. Țara noastră se împrumută de la Banca Mondială.  Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pregătește noi investiții pentru reducerea poluării cu nitrați. Cu bani de la Banca Mondială, statul vrea să amenajeze 11 platforme pentru gunoiul de grajd și o stație de compostare. Acestea vor fi construite în 12 localități din țară, conform Mediafax.

Citește și: Medicul Dorel Săndesc DĂ BOMBA: românii care poartă mască se pot INFECTA cu coronavirus, dar fac forme ușoare

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, pe lângă cele 117 investiții finalizate în perioada 2002 – 2020 și cele 27 actualmente în construcție. Cele 12 localități beneficiare ale acestei tranșe de finanțare sunt: Parva - județul Bistrița Năsăud, Unguraș - județul Cluj, Colibași - județul Giurgiu, Șotânga - județul Dâmbovița, Valea Mărului - județul Galați, Vetrișoaia - județul Vaslui, Saraiu - județul Constanța, Tîrgușor - județul Constanța, Dobrosloveni - județul Olt, Vadu Pașii - județul Buzău, Gogoșari - județul Giurgiu, pentru platforme și Prisăcani - județul Iași, pentru stația de compostare.

Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați, având în vedere specificul țăriii. România are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistență, care nu au posibilitățile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor.

Investițiile sunt finanțate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Bugetul pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.

Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiții este de circa 28.500 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 21.370 tone.

În cadrul proiectului, vor mai fi cumpărate tractoare, remorci, încărcătoare, mașini de împrăștiat compostul și cisterne vidanjă.

La stația de compostare de la Prisăcani bălegarul va fi transformat în compost care va fi fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul, început în 2008 și încheiat în 2017, a finanțat 86 de platforme de management de gunoi de grajd, iar acum se află în a doua fază, cea de finanțare adițională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022 și va finanța peste 80 de comunități locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.