Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prluarea de către Chile a Secretariatului General ONU ar putea duce la cooperarea deplină a Venezuelei

Agerpres
ONU Viena

Ministrul de externe al Venezuelei a salutat marţi instalarea fostei preşedinte chiliene Michelle Bachelet în fruntea Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) şi a dat asigurări că aceasta ar putea conta pe "deplina cooperare" a ţării sale, informează AFP, preluată de Agerpres.

"Consiliul pentru Drepturile Omului şi Înaltul Comisariat pot conta pe cooperarea deplină a guvernului Republicii bolivariene Venezuela şi a preşedintelui Nicolas Maduro", a declarat Jorge Arreaza în faţa diplomaţilor Consiliului de la Geneva.

Michelle Bachelet a preluat noua funcţie la 1 septembrie, fiind numită de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a-i succeda iordanianului Zeid Raad Al-Hussein, considerat de unii prea critic la adresa liderilor lumii şi insuficient de consensual.

Venezuela şi UNHCR au avut până acum relaţii extrem de tensionate.

Se bate cu pumnul în masă în PSD: Nu e momentul ca Liviu Dragnea să demisioneze


În septembrie 2017, Zeid a cerut, fără a obţine vreodată, o anchetă internaţională asupra folosirii excesive a forţei de către autorităţile Venezuelei, estimând că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii. Biroul lui a publicat rapoarte asupra Venezuelei, însă Înaltul Comisariat nu a primit niciodată undă verde din partea autorităţilor pentru a se deplasa la faţa locului.

Arreaza a estimat că preluarea UNHCR de către Michelle Bachelet, cu care a avut o întrevedere luni, va marca "o nouă etapă de cooperare".

Adresându-se apoi unui mic grup de jurnalişti, şeful diplomaţiei venezuelene a explicat că ţara sa nu o va invita imediat pe Bachelet, pentru că "trebuie restabilită încrederea". "Odată canalele de comunicare reconstruite, vom avea relaţii mai bune", a declarat el.

Michelle Bachelet şi-a susţinut luni primul discurs în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva. Acest discurs - o versiune pregătită a cărei copie a fost trimisă către mass-media - a conţinut pasaje ce au vizat Venezuela, însă ea nu le-a citit în faţa diplomaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.