Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probabilitatea de a avea o poluare semnificativă în zona de litoral românesc nu cred că există, dă asigurări Barna Tanczos

Inquam Photos / Octav Ganea
tanczos barna

Diluarea în Marea Neagră este foarte, foarte mare, iar din evaluările noastre de până acum, probabilitatea de a avea o poluare semnificativă în zona de litoral românesc nu cred că există, a afirmat, joi, Barna Tanczos, în cadrul conferinţei de bilanţ al mandatului avut la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"Am avut o discuţie telefonică cu domnul ministru al Mediului din Ucraina, săptămâna trecută, şi ne-a confirmat preocuparea ministerului şi capacitatea de monitorizare a fenomenelor de acolo (zona barajului Kahovka, n.r.). De asemenea, am stabilit că atât pe sistemele de notificare internaţionale, cât şi direct către Ministerul Mediului vor veni semnalele de fiecare dată când există un risc major de poluare dinspre Ucraina. Diluarea în Marea Neagră este foarte, foarte mare, deci risc semnificativ de poluare în zonele de îmbăiere nu cred că va exista, dar există o monitorizare atât din partea ucraineană, cât şi din partea autorităţilor din zonă, din România. Cu siguranţă, de fiecare dată când va apărea un risc, o să fim notificaţi, o să fim avertizaţi. Valul de apă o să treacă şi apele au început să se retragă, deja, acolo. De fiecare dată când este o astfel de catastrofă ecologică, efectele sunt pe termen mediu - lung, dar în Marea Neagră, din evaluările noastre de până acum, probabilitatea de a avea o poluare semnificativă în zona de litoral românesc nu cred că există", a declarat Tanczos, potrivit Agerpres.

Miercuri, ministrul desemnat al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că, în acest moment, nu există niciun semnal de alertă privind un pericol de poluare masivă în Marea Neagră, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru.

"Fără îndoială că se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră, şi din Dunăre. Sunt instituţii diferite care se ocupă de evaluarea acestor parametri. În legătură cu Marea Neagră, în general pentru zonele de îmbăiere, acolo atribuţia este la Direcţiile de Sănătate Publice să facă aceste evaluări. Însă, este foarte adevărat că suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza războiului din Ucraina, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care, bineînţeles, că a măturat în calea ei şi deşeuri, şi uleiuri, care la un moment dat există posibilitatea să ajungă în Marea Neagră. Dar, în acest moment nu avem niciun semnal de alertă care să spună că populaţia sau Marea Neagră sunt într-un pericol de poluare masivă din cauza acestor evenimente", a spus Fechet, după audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus în dimineaţa zilei de 6 iunie, de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson.

În timp ce Moscova acuză Kievul, acesta din urmă şi unii comentatori occidentali cred că trupele ruse au detonat barajul, posibil pentru a zădărnici o eventuală contraofensivă a trupelor ucrainene în acea zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.