Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problema complexelor din Târgu Jiu şi Hunedoara a ajuns şi în Parlamentul European: Ce s-a decis

parlamentul european

România are nevoie de o strategie energetică deoarece cărbunele nu poate dispărea, este o problemă de securitate energetică, a declarat vineri, la Târgu-Jiu, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul unei dezbateri pe tema viitoarei Directive Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a sporirii investiţiilor în domeniu.

Evenimentul, la care au participat reprezentanţi ai companiilor energetice, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, ai organizaţiei Bankwatch, directori ai instituţiilor deconcentrate din judeţ şi lideri sindicali din zona mineritului, a avut drept obiectiv strângerea celor mai bune propuneri din partea factorilor locali pentru viitoarea Directivă care va reglementa reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 1,74% cât este în prezent la 2,2% începând din anul 2021. Potrivit lui Marian Jean Marinescu, valoarea investiţiilor pentru infrastructura termocentralelor pe cărbune este comparabilă cu cea de la grupurile centralei de la Cernavodă.

"Avem nevoie de strategie energetică ieri, nu astăzi pentru că trebuie să ştim, cărbunele nu poate dispărea, este o problemă de securitate energetică, mai ales la procentul pe care l-am ajuns la regenerabil, care mie mi se pare foarte mare, nu se poate să nu ai cărbune, să nu intervii imediat când ai nevoie. Pe de altă parte, nivelul de investiţii în cărbune, ca să îl aducem la cerinţele de astăzi, este comparabil cu nivelul de investiţii în grupurile de la Cernavodă şi atunci cineva trebuie să aleagă, facem atomic sau facem cărbune? Pe de altă parte, avem hidro, dacă tot avem atât de multă regenerabilă nu ar trebui să avem şi o posibilitate de acumulare? Erau prevăzute două hidrocentrale să fie construite, una la Tarniţa şi una la Islaz (...) Deci cineva trebuie să decidă şi asta este strategia energetică făcută cu consultare cu toată lumea", a spus Marinescu.

În cadrul dezbaterii, reprezentanţii CEO şi-au declarat nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează Planul Naţional de Investiţii în contextul în care, din anul 2013, societatea nu a primit fonduri pentru eventuale lucrări cu toate că au depus toate documentaţiile necesare. Atât şeful Diviziei Energetice a CEO, Ionel Ilie, cât şi directorul Termoncentralei Paroşeni, Doru Vişan, au punctat faptul că statul român trebuie să se implice în susţinerea investiţiilor la companiile energetice, ei subliniind totodată că, în condiţiile în care judeţele Gorj şi Hunedoara depind, din punct de vedere social şi economic, în proporţie de circa 80% de minerit şi energie, este necesară şi o intervenţie asupra viitoarelor efecte sociale legate de disponibilizarea masivă a personalului. "Nu am primit din anul 2013 niciun ban pentru Planul Naţional de Investiţii. Am depus multe proiecte şi nu am primit nimic până în prezent, ei au motivat că din cauza birocraţiei. Suntem doar doi producători care am depus documentaţia necesară, completă, noi şi de la Petrom, dar nu am primit absolut nimic, ne-au zis că avem dreptul la aceşti bani, dar mai mult nu. Din această cauză, avem lucrările la grupul energetic nr 5 care sunt blocate de doi ani", a spus Ionel Ilie. La finalul dezbaterii, Marian Jean Marinescu le-a transmis celor prezenţi că a reţinut câteva propuneri interesante pe care le va introduce în amendamentele viitoarei Directive europene. "Am reţinut câteva propuneri destul de interesante pe care vi le voi trimite în momentul în care le voi introduce concret în amendamente. Trebuie să aveţi încredere că se poate să modificăm legea", a conchis europarlamentarul, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.